Бойко Борисов е против на проекта на Европейската комисия за гранична  и брегова охрана на ЕС със състав от 10 000 души, каза тази вечер консервативен чешки депутат от Европейския парламент.

Ян Захрадил, който е кандидатът на Европейските консерватори и реформисти за председател на следващата Европейска комисия, заяви пред публика в холандския град Маастрихт, че на среща в София Борисов му е казал, че предпочита охраната на националните власти да остане във властта на държавите членки, а не те да я предават на бъдеща европейска гранична служба. 

Според Захрадил, който в Европа е съпартиец на Ангел Джамбазки и на Николай Бареков, София предпочита ролята на ЕС тук да се ограничи с финансова помощ от европейския бюджет за правителствата да охраняват по-добре националните граници.

"Преди три или четири седмици разговарях с българския министър-председател и просто го попитах: Ако имате избор, бихте ли желал да имат по-силна Фронтекс (европейската гранична агенция - б.р.) с повече служители, или бихте предпочел по-скоро да бъдете подпомогнати от ЕС с някакъв пакет за солидарност, който да допълни националните ви капацитети?" каза Захрадил в дискусията, която видеплатформата You Tube излъчи пряко.

"Той, разбира се, избра другото решение", добави Захрадил, визирайки финансовата помощ. 

 

С това той се опита да илюстрира позицията на консерваторите, че държавите членки предпочитат по-малко Европа по техните граници.

Нямаше веднага реакция от Борисов. 

 

 

Преди месец държавите членки и Европейският парламент постигнаха съгласие до 2027 г. Европейската гранична и брегова охрана да разполага с корпус от 10 000 служители, като до 2021 г. те трябва да бъдат 5 000.

Борисов и неговата партия ГЕРБ са част от Европейската народна партия (ЕНП), която подкрепя проекта на издигнатия от нея председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Ако Захрадил казва истината, излиза, че по въпроса за охраната на външните граници на ЕС България се солидаризира по-скоро с консерваторите и с държавите от Вишеградската четворка, които са в опозиция на сегашната Комисия.