Испанската ЦИК забрани на каталунския спаратистки лидер Карлес Пучдемон да участва в изборите за Европарламента на 26 май, съобщи програмата ТВ3.

Същата забрана бе наложена на двама негови съратници – бившите регионални министри Тони Комин и Клара Понсати.

Решението бе взето след жалба от консервативната Народна партия и либералите от „Сиудаданос“ („Граждани“). Като аргумент те изтъкнаха, че тримата не могат да бъдат включени в кандидатска листа, тъй като са преследвани от правосъдието в Испания и се намират в изгнание в чужбина.

Тримата бяха обявили кандидатурата си за евродепутати от името на сепаратистката партия“Заедно за Каталуня“. Тя спечели седем места на предсрочните парламентарни избори в Испания вчера. И има възможност премиерът социалист Педро Санчес да разчита на нейната подкрепа за формирането на правителство.

Пучдемон бе премиер на Каталуня до 27 октомри 2017 г. Тогава парламентът в Барселона обяви независимост на автономната област. Централното правителство в Мадрид временно отне автономията на Каталуня. То уволни Пучдемон, който оттогава е в доброволно изгнание в Белгия. Испания иска екстрадирането му, за да го съди за сепаратистка дейност.