В деня на католическия Великден поредица от бомбени атаки в католически храмове и хотели раниха стотици и отнеха живота на повече от 200 души, като броят на загиналите расте. Взривовете до 14 часа българско време достигнаха осем на брой. Държавният министър на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене обяви, че бомбите са дело на терористична атака, предаде ДПА.

И независимо чие дело са атентатите, властите няма да допуснат нито една екстремистка групировка да действа в страната, каза министърът.

Местните власти съобщиха, че са задържали осем заподозрени за участие в атентатите.

Засега имената, с които разполагаме, са на местни, каза в изявление премиерът Ранил Викремесинге. Той подчерта, че разследващите се опитват да установят евентуални връзки на задържаните лица с чужбина.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за нападенията. Трима полицаи са били убити при акция в жилище в Коломбо след атаките, допълниха властите, цитирани от Ройтерс.

Обект на атаките са луксозни хотели, посещавани от чуждестранни туристи, църкви в столицата Коломбо, както и други две извън столицата - едната северно от Коломбо, а другата - в източната част на острова.

Първата експлозия е избухнала в Храма "Св. Антони" в столицата Коломбо. Втората експлозия е засегнала църквата "Сан Себастиан" в Негомбо, град с преобладаващо католическо население на север от столицата. Църквата "Сан Себастиан" призова за помощ на страницата си във фейсбук.

Министерството на отбраната на Шри Ланка съобщи, че въвежда за неопределено време полицейски час, който влиза в сила незабавно, предаде Франс прес.

Правителство обяви също, че временно блокира социалните мрежи, за да попречи да се разпространява неточна и фалшива информация във връзка с атентатите.

"С прискърбие научих новината за тежките атентати, донесли точно днес, на Великден, траур и болка в църкви и други места, където се събират хората в Шри Ланка", заяви папа Франциск в обръщение към множеството след традиционното си послание и благословение "Урби ет орби" ("Към града и към света").

Светият отец отправи думи на "изпълнена с обич близост" към християнската общност в Шри Ланка, "понесла удар, докато е била вглъбена в молитва, и към всички жертви на това толкова жестоко насилие. Поверявам в ръцете на Господа трагично загиналите и възнасям молитви за ранените и всички пострадали от това драматично събитие", добави понтификът.

Европейски и световни лидери, заявиха, че са потресени от случилото се, осъдиха атентатите, изразиха съчувствие и солидарност, предложиха помощ на шриланкийските власти, посочват Асошиейтед прес.

Сред тях са германският канцлер Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и турският президент Реджеп Ердоган, австрийският канцлер Себастиян Курц афганистанският президент Ашраф Гани, индийският министър-председател Нарендра Моди, външното министерство на Пакистан, министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Индийският премиер Нарендра Моди посочи, че страната му осъжда ужасяващите взривове в Шри Ланка. "Няма място за такова варварство в нашия регион. Индия е солидарна с народа на Шри Ланка.", написа той.

 

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е научил за атентатите с ужас и е дълбоко опечален.

 

 

В изявления три страни от Арабския полуостров - Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства - също заклеймиха атаките. ОАЕ призова "международната общност да сплоти редиците си и да изкорени бича на тероризма в името на международния мир и сигурност", а Бахрейн изтъкна, че "тези актове на тероризъм са несъвместими с религиозните принципи и човешките и нравствени ценности".

Архиепископът на Коломбо призова отговорните за насилието да бъдат жестоко наказани. Архиепископът на Париж Мишел Опти написа в Туитър: "Защо толкова омраза в деня, когато честваме любовта? На този Великден в мислите и чувствата си сме с нашите убити братя и сестри в Шри Ланка".

Вълната от насилие осъди от Ерусалим и Католическата църква в Светите земи.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе.

“Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи”, пише премиерът Борисов, цитиран от правителствентата пресслужба.

“От името на българското правителство и от свое име изказвам най- дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали”, посочва още Борисов.

 

„Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник на възраждането и добродетелта“, е позицията на президента Радев. Държавният глава определя нападенията срещу религиозни храмове и невинни граждани, при които бяха убити и ранени стотици души, като особено отвратителен и варварски акт.", написа до своя колега Майтрипала Сирисена и президентът Румен Радев.

По информация на българското външно министерство към 12:00 ч. българско време няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в Шри Ланка.

По информация на посолството ни в Индия към 11:00 ч. няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в три църкви и три хотела в Шри Ланка.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон : +919910999498.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04 или имейл: crisis@mfa.bg.

В публикацията е използвана е информация и от БТА.