СИМОНА РУСЕВА

САЩ удариха от въздуха позиции край Багдад на джихадистите от терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД), съобщи говорител на Главното командване в Тампа, щата Флорида, цитиран от  световните агенции.

“Истинската борба срещу ИД започва”, коментира Ен Би Си.

Това е първата бомбардировка в района на иракската столица, след като миналата седмица US президентът Барак Обама обяви начало на масирана антитерористична офанцива срещу ИД.

Целта на бомбардировката е да се помогне на иракската армия за решително настъпление срещу ислямистите, уточняват от Тампа. Преди нанасянето на въздушния удар иракските сили за сигурност са съобщили на американците, че са попаднали под яростен обстрел на джихадистите и спешно се нуждаят от помощ.

Ударите се нанасят срещу база на терористите югозападно от Багдад и в непослредствена близост до иракската столица. Конкретната локация обаче засега се пази в тайна.

Досега САЩ бомбардираха позиции на ИД в Северен Ирак. Там вчера  също е бил нанесен пореден бомбен удар. Унищожени са били 6 военни машини на терористите. Засега САЩ и съюзниците изключват да вкарат сухопътни сили в Ирак. Търсят се обаче начини да се помогне на местната войска в битката й срещу ИД.

Терористичната организация вече обяви халифат в Северен Ирак. Новият премиер в Багдад Хейдер ал Абади отправи зов към световната общност да окаже помощ на страната му в битката срещу радикалните ислямисти.

В понеделник в Париж под председателството на САЩ заседава международна група от 24 държави и организации. До този момент има само декларация, че ще се окаже помощ на Ирак, но конкретни мерки не се съобщават.