Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само две теми в България могат да потопят скандал като „Апартаментгейт“ - етническо напрежение или мигрантски натиск. И двете са налице. Но докато навлизането на големи групи бежанци от Гърция така и не се случи, бой между българин и роми в магазин в Габрово изкара тази седмица над хиляда души по улиците, а в края на седмицата се стигна до сериозни сблъсъци между жандармерия и протестиращи. Полицията отчете няколко задържани - и умишлени провокации.

"Хората са гневни"

Безредиците избухнаха, след като собственикът на габровския магазин Ивайло Филев публикува във Фейсбук запис на случката от 7 април, заснет от охранителна камера. Според Филев, побоят над продавача продължил 7-8 минути. На записа се вижда как трима роми се сбиват със служителя, задето им е отправил забележка за „агресивно и провокативно поведение“. Гневът на местните хора се отприщи, след като тримата бяха освободени от ареста след първоначалното задържане за срок от 24 часа. Последва опит за щурм на полицейското управление и нахлуване в ромската махала. След което Районният съд остави тримата за постоянно в ареста, но във Велико Търново - в името на реда и спокойствието.

Заедно с жандармерията в Габрово пристигна и бившият кмет на града - вицепремиерът Томислав Дончев. В извънредна пресконференция, непосредствено след конфликтната нощ, той обеща спешни мерки:

„Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това“, заяви вицепремиерът, игнорирайки  неслучването на самите интеграционни политики.

Така Томислав Дончев на практика повтаря изявления, които вече сме чували от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов - „предвид създадения статут на привилегирована част от население за циганската общност спрямо останалите граждани на страната е време държавата да спре двойните стандарти по отношение на собствените си граждани".

Само държавата обаче е в състояние да осигури двойни стандарти и привилегии за едни или други групи граждани - и само тя може да ги премахне. В извънредната си пресконференция вицепремиерът обяви, че „държавата няма право да бяга от час“, защото това са грешки, натрупани от години. И наистина: държавата не просто е избягала от час, тя е мигрирала от ромските гета, оставяйки ги в ръцете на организираната престъпност, на клановите интереси, на политически формации, които се възползват от гласовете им по избори. За целта плаща „такса спокойствие“ - социалните помощи, които раздава от касичката с пари на данъкоплатците, а за пред ЕС има написани Национална стратегия, регионални стратегии, общински планове за действие.

И така до следващия път

Според премиера Борисов, разпоредил от Брюксел пращането на жандармерия, „има ли избори, веднага се издига етническото напрежение”. Но така е всъщност всеки път. Стигне ли се до сблъсък между българи и роми, управляващите изпращат жандармерия, разрушават няколко ромски къщи, правят няколко заседания и след пет, шест, десет дни всички отново се укротяват - власт, полиция, протестиращи, роми. И така до следващия бой - във Войводиново, край язовир в Асеновград, в махала в Гърмен, в квартал в София… Да не забравяме и садистичното убийство на русенската журналистка Виктория Маринова.

И пак започва същото, че и по-лошо, защото разрушаването на ромски махали на едно място води до увеличаването им на друго. И ефектът е нулев, когато отмине действието на хапчето, наречено „обществено спокойствие“. Патрулиране с коли, кучета и бронирани машини успокоява за кратко широката общественост. Но в действителност най-голямото етническо малцинство в България си остава все така изключено от социалните процеси. Или както заключава в доклад асоциация „Интегро“, „ромите продължават да бъдат най-стигматизираната, маргинализирана и дискриминирана група в България“. Според доклада, доказателство за липсата на политическа воля за интеграция е именно политиката на разрушаване, която торпилира възможните решения на проблемите.

Здрава ръка вместо здрав разум

Също като кмета на Гърмен Минка Капитанова, разпоредила преди три години събаряне на незаконни ромски къщи, кметът на Габрово Таня Христова нареди да бъдат съборени сгради, които служат на роми като временни обиталища. В градоустройствения план не е било предвидено въпросните сгради да бъдат запазени, но разрушаването им започна чак когато избухнаха протестите. От което излиза, че за кметовете и местните управи ромите и техните проблеми са невидими до появата на конфликт. Както бе невидим и небостъргачът на „Артекс“, който тутакси бе замразен като строителен обект, след като се появи на радара в хода на „Апартаментгейт". И ако приемем, че конфликти като този в Габрово са просто проява на болестни симптоми, няма как да не стигнем до извода, че властта предпочита да се справя с тях, вместо да лекува болестта.

В Габрово от около година вървят слухове, че общинската управа има план за заселване на няколко хиляди роми, за да запази статута на областен град. В официално изявление тогава кметът Таня Христова окачестви тези твърдения като „невярна и манипулативна информация“. Днес тя разпореди същото, което опозицията в Общинския съвет навремето не успя да постигне - да бъдат проверени адресните регистрации, броя на ромите, живеещи в града, трудовата и учебната им заетост, има ли самонастанили се, както и местата, „където е налице концентрация на оплаквания от нарушение на обществения ред и криминален контингент“.

Дойче веле.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Двойният аршин!

ДОКАТО ИМА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ЗА ВИСШИТЕ, НЯМА КАК ДА НЯМА ТРОХИ и ЗА НИСШИТЕ. Реалният проблем за обществото са висшите протекции. От недосегаемостта на главния прокурор произлязоха толкова много проблеми, че затлачиха живота в държавата и народът ни се гърчи като торен червей на слънце. Бащицата Борисов вместо да изрита Цветанов, продължава да го използва като главен съветник и консолидиращ ГЕРБ. Така ГЕРБ и занапред ще бъде двойностандартно консолидирана. Делян Добрев вместо да бъде изгонен още при първия му инцидент, монолитно гербаджиите го защитиха и го оставиха да сърфира, до момента, когато се разбра, че той е надхитрил и дявола и вече няма как да бъде отново съхранен. И въпреки това ГЕРБ пак си го запази. По законите на двойностандартието държавата не осигурява пари за лечение на тежко болни деца, но Бащицата Борисов намери един вагон пари, за да запълни Варненската дупка на приятеля си и двоен гражданин Гергов Пловдивски. Каракачанов събори посред зима циганските бордеи, НО нищо не е направил руският шпионин и български предател Ахмед да възстанови щетите на държавата от Цанков камък и да не бъде специално охраняван. Вместо това – шпионинът бе награден със студен резерв. ДОКОГА ТАКА? Докато Бащицата Борисов е руски послушник, а Кремъл и Решетников са наши господари, така ще е! Докато НС е в този състав, пак така ще е ! На изборите, народе, на изборите е твоята сила! Ако не я използваш, сърди се на себе си!
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Каква толерастка драма!

Според авторката и според циганското НПО „Интегро“ „ромите продължават да бъдат най-стигматизираната, маргинализирана и маргинализирана и дискриминирана група в България" Ако вече 10 века откакто тези хора се заселват сред българи и никаква интеграция в обществото не се забелязва, питам госпожата, къде е проблемът - в гостоприемника, или в паразита.

Проблемът е в паразити като теб, които се имат за гостоприемник.

Я се поогледай сред висшата си раса! Ще видиш, че наоколо е пълно с българи, които малко се различават от ромите по своята публична култура. Нищо чудно, че в северните държави трудно правят разликата. Друга (освен външната) характеристика, която ни сближава е тоталната липса на гражданска култура. Независимо от всички европейски усилия и средства, българинът не разбра, че животът му зависи от разумния му политически избор и продължава да гласува за футболния си отбор, кълнейки съдбата. В това отношение ромите са дори по-мъдри - те поне печелят някой и друг лев от изборите.

Когато държавните институции започнат да се отнасят към

гражданите като към етническа група, а не като към отделни политически субекти, с лична отговорност пред закона, който е един и същ за всички - това означава, че демокрацията е компрометирана и ни чакат лоши времена.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.