Премиерът Бойко Борисов заяви, че иска оставката на шефа ОДМВР-Габрово Борислав Бончев заради напрежението в града. И само след минути я получи. По информация на Нова телвизия Бончев се оттегля от поста, който заема. Министър-председателят коментира темата в Дубровник, където се провежда осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

"Изключвам тези, които го подклаждат. Това винаги го има. Имам основателни претенции към шефа на полицията в Габрово.  За мен поемането на отговорност, оставката, трябва да е факт. Месеци наред са допуснали в обществения ред да се движат такива групи, да си пият бири на детски площадки, да се правят интересни. Ролята на полицията е това да не го допуска", аргументира се Борисов.

Премиерът каза, че най-вероятно оставката на Бончев ще е решението, когато се върне в България. Той призова никой да не се заиграва с етническото напрежение предизборно.

"От 12 хил. затворници 10-11 хил. са роми. Недейте да настройвате хората и етносите. Сега като няма мигранти трябва да намерим такъв етнически въпрос. Незадържани роми няма", каза Борисов.

И допълни:

"Полицията е за това, за да вземе мерки. Полицията къде е? Да са ми докладвали, да изпратя още полицаи. Със стотици милиони повече дадохме за възнаграждения в МВР. Имаме кадри, имаме всичко."

Преди няколко дни в Габрово възникна напрежение, след като роми пребиха служител в магазин. По този повод имаше протести. Снощи трима от протестиращите бяха арестувани. Жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Масовият протест продължи близо 4 часа.