Tрима от протестиращите в Габрово са били арестувани в четвъртък вечерта. Жандармерията е попречила на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Масовият протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа.

Пострадал е журналистически екип по време на сблъсъците между протестиращи и жандармерия, съобщи БНР. Оператор на местна телевизия е бил ударен с полицейска палка.

Снощи в града отново имаше масов протест срещу насилието, който продължи близо 4 часа и започна от централния площад, а после премина в шествие по улиците. Повече от 1 200 души са се включили в демонстрацията снощи пред сградата на Общината, за да протестират срещу бездействието на институциите, което според хората създава усещането за безнаказаност.

По-рано в четвъртък от Община Габрово е било разпоредено събарянето на постойки, предвидени за премахване, заради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче мерките са закъснели.

С възгласи „Оставка“ и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

„В годините назад има несвършена работа и то най-вече по отношение на обществения ред. Категорично решителни мерки по отношение на обществения ред и сигурност на гражданите ще има - това аз ви го обещавам“, заяви Дончев, цитиран от БНР.

Полицейското присъствие в града е засилено. Има и части на жандармерията, които следят за реда в Габрово.

Днес се очаква габровци отново да излязат на протест. Ден по-рано силовият вицепремиер Красимир Каракачанов свика извънредно заседание в Министерския съвет заради протестите в Габрово.

Рано тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на града Таня Христова дадоха извънредна пресконференция заради напрежението. 

"Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие. Жандармерията не е тук да пази една част от обществото от друга част на обществото, а да пази обществения ред", заяви Дончев.

Дончев категорично заяви, че ако няма закони, обществото може да се самоунищожи.

"Първата цел е да се възстанови редът. Илюзия е, че ще продължим по старому. Едва ли очаквате да го кажа, но гневът на хората е справедлив. От усещането на някои хора в обществото, че други имат повече права от тях.", добави той.

Томислав Дончев съобщи, че при снощната операция в Габрово са участвали 50 служители от областната дирекция на МВР и 100 жандармеристи. На протеста в града са се събрали над 800 души.