Заради протеста на габровци в сряда вечерта Министерският съвет се събира на извънредно заседание.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви пред бТВ, че трябва да се обсъдят предварителни мерки за предотвратяване на подобни случаи. Стотици габровци излязоха на бунт в сряда вечерта по улиците на града заради нападнат продавач в денонощен магазин от трима мъже, но недоволството прерасна в етническо.

Тази сутрин има засилено полицейско присъствие, изпратени са сили на жандармерията. Има задържано лице за неподчинение на полицейско разпореждане, както и три непълнолетни деца.   

На място е пристигнал и вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе кмет на града от 2007 до 2010 г. Дончев каза, че не толерира никаква форма на насилие, но заподозря, че протестът се използва предизборно.

„Не бива ситуацията да бъде мерена в обичайните клишета, а именно – етническо напрежение. Това, което се случи, е нередно. Зад него стои една много тежка провокация и е факт, че е натрупано напрежение. Първата задача е да се въдворят ред и спокойствие”, коментира Дончев.

Хората се организирали в социалните мрежи. Участниците в протеста се събрали на площад „Възраждане”, а след това се насочили към следствения арест, където са задържани тримата биячи. Те се опитали да нахлуят в сградата, но полицията ги спряла. Оттам се отправили до домовете на нападателите, които се оказали празни. Някои от протестиращите обаче атакували прозорците на празните домове с камъни. 

Директорът на областната дирекция на МВР Борислав Бончев обясни пред бТВ, че се е наложило да се ползват подкрепление от жандармерията и полицейски екипи от съседни областни дирекции на МВР. Кметът на Габрово Таня Христова е издала заповед полицията да направи незабавни проверки по закона за гражданската регистрация на адресите, на които има струпвания на ромски фамилии и хора от криминалния контингент.

„Най-важното в момента е да направим всичко възможно, за да върнем спокойствието в Габрово”, коментира Христова.