Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ проверка по сигнал за закупени имоти на занижени цени от “СКАТ “ ООД, управлявано от Валери Симеонов. Това съобщиха от прокуратурата.

На 09.04.2019 г. до главния прокурор е постъпил сигнал за закупени недвижими имоти от „СКАТ“ ООД, управлявано и представлявано от народния представител Валери Симеонов, като сделките са изповядани на нереално ниски цени. Описани са три сделки:

Закупено през 2004 г. от „СКАТ“ООД, управлявано от В. Симеонов право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. „Слънчев бряг“ за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв.;

Закупен през 2005 г. от „СКАТ“ООД, управлявано от В. Симеонов офис в к.к. „Слънчев бряг“ с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6 901,10 лв., при данъчна оценка 6 901,10 лв. и 

Закупен  през 2008 г. от „СКАТ“ООД, управлявано от В. Симеонов имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет – Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил В. Касабов – настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил настоящият народен представител Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок. 

В сигнала са изложени и твърдения, че през 2008 г. „СКАТ“ООД е закупило „База за отдих Пресока“ в община Златоград,  която в момента е хотел „Панорама“. Там били изградени незаконни постройки – басейн и ресторант, за които имало влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и трябва да бъдат съборени, но това не се случило.

Информацията за имотните сделки на Симеонов се появи покрай битката му с министърката на туризма Николина Ангелкова. Тези твърдения бяха тиражирани още през 2017 г.

Според нотариални актове фирмата на Симеонов е придобила през 2004 г. вещно право на строеж за апартамент от 80 кв. м, чиято стойност по данъчна оценка възлиза на 856 лева и 60 стотинки, а за сделката са платени точно 900 лв. или поне така е обявено в Агенцията по вписванията. Според юристи вещното право на строеж все още не означава покупка на жилище. Сделката за право на строеж на апартамент е между "СКАТ" ООД и бизнесмена Чавдар Александров като физическо лице.

Вторият имот, според нотариалния акт, е от 32 квадрата и по статут е офис. Продавачи по сделката са Еньо и Маргарита Абрашеви, които са прехвърлили собствеността на "СКАТ" ООД през 2005 г. срещу 6901 лв. и 10 ст. Историята се появи още след първите проверки на Симеонов в "Слънчев бряг", докато беше вицепремиер.

"Спокоен съм. Този път ще ударят на камък.“ 

Така реагира Валери Симеонов на информацията за възложената на КПКОНПИ проверка срещу него.

„Проверките не ме притесняват. Това са фирмени сделки. Проверявани са един милион пъти от НАП, от службите, защото имаше подадени сигнали срещу мен. Аз съм проверяван и като физическо лице два пъти“, коментира Симеонов в кулоарите на парламента, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че се досеща откъде идва сигналът срещу него, но не назова имена.

„Като разбера кой е подал сигнала и как го е подал, ще го осъдя“, закани се лидерът на НФСБ.

„Говори се за 74 хил. лв., които получавам от войската, настанена в моя хотел. Хотелът е затворен от половин година. Говори се, че Христиан Митев ми уредил сделка в Бургас – пълна лъжа!“, каза още Симеонов.