Британската министър-председателка Тереза Мей поиска днес Европейският съюз да удължи срока за Брекзит до 30 юни 2019 г., предаде АФП.

Мей е отправила молбата си в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

По-рано днес той предложи "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзит с 12 месеца.

 
За да получи удължаване на преговорния период Обединеното кралство се нуждае от единодушното съгласие на останалите 27 държави в ЕС.
 
Каквато и да е отсрочка след 22 май означава, че то ще трябва да проведе избори за Европейски парламент, които са насрочени за 23-26 май 2019 г.
 
Извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел ще се занимава с въпроса идната сряда, 10 април.
 
ЕС вече предупреди Обединеното кралство, че ако парламентът му не одобри сключената от Мей сделка за напускане, то ще излезе от ЕС без сделка на 12 април в полунощ.
 
По-голямо отсрочване на Брекзит може да е от полза за избягване на продължаваща несигурност, заяви днес ирландският премиер Лио Варадкар,  предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
"Никой от нас не иска излизане без сделка идната седмица, но искаме също да избегнем проточващи се отсрочки, защото това само засилва несигурността, така че може би по-дълго отсрочване има повече смисъл", каза Варадкар пред ирландска национална медия.
 
Запитан дали предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за 12-месечно "гъвкаво" отсрочване на Брекзит е възможно, Варадкар каза, че "всички тези неща са възможни".
Холандският премиер Марк Рюте каза днес, че британското искане за отлагане на Брекзит до 30 юни трябва да бъде изяснено преди или по време на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС идната седмица.
 
"Писмото на Тереза Мей повдига много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени", каза Рюте пред репортери. "Надяваме се за повече яснота от Лондон преди идната сряда".
 
Германия разчита на обединен подход към Брекзит на останалите 27 държави членки на ЕС, каза днес говорителят на правителството в Берлин, цитиран от ДПА.
Досега 27-те запазиха единството си, подчерта говорителят Щефен Зайберт. 
Франция също се отнесе скептично към предложенията за удължаване на отсрочката, посочва ДПА.