СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Никакви финансови инжекции за Украйна! Спасителният пакет за Гърция ще ни се стори като джобни пари в сравнение с това, от което Украйна се нуждае. Не е възможно украински олигарси да изкупуват цели улици в Лондон за двуцифрени суми в милиарди, а грижата за спасението на родината им да прехвърлят на германските данъкоплатци!

Острата позиция изрази днес за онлайн изданието на “Шпигел” Михаел Фукс, заместник-председател на парламентарната фракция на управляващата десница – ХДС/ХСС. Той е смятан и за водещ германски икономически експерт.

Правителството в Берлин не можело и да очаква, че в обозримо бъдеще Украйна би се стабилизирала икономически и финансово. Така парите на германските данъкоплатци щели да се наливат в каца без дъно.

Гърция и Украйна били “коренно различни измерения”. За разлика от Киев, на Атина можело да се вярва, че има воля за овладяването на  кризата.

Фукс е категоричен, че Киев трябва да проведе коренни реформи, които да гарантират икономическото бъдеще на Украйна и страната да не зависи от чужда финансова помощ. Местният икономически елит би следвало да участва активно в санирането на държавата. Особено важно било да се изгради независима правосъдна система, която да овладее ширещата се сега повсеместна корупция.

В момента Украйна разчита на финансова помощ от Запада. По време на визитата си в Киев на 23 август т. г. канцлерката Ангела Меркел обеща държавна гаранция за отпускането на кредити на обща стойност от 500 милиона евро, които да отидат за възстановяване на инфраструкрута на Украйна. Наред с това Европейският съюз обеща финансова помощ за Киев в размер на 1,6 милиарда евро.

Според експерти обаче само до края на идната 2015 г. Украйна ще се нуждае от 19 милиарда евро, за да започне стабилизацията на страната.

“Длъжни сме да се запитаме какво изобщо можем да си позволим”, казва Фукс. Така той намеква за огромна финансова тежест за германските и европейските данъкоплатци.

А и Германия бързо трябвало да си изясни истинското положение в Украйна. Нейните запаси от газ щели да стигнат едва до януари. Както е известно, Киев има огромни дългове по газовите доставки от Русия. Кремъл спря крана и оповести, че синьото гориво ще тръгне след погасяването на задълженията.

“Когато светлините в Киев угаснат и в жилищата се настани студът, няма да е възможно да останем глухи за въпроса как ще се удържи положението в Украйна”, вещае мрачна прогноза Михаел Фукс.

Подтекстът е Берлин и Европа отсега да притиснат украинския икономически елит и олигарсите да помислят за отечеството си. Алтернативата би била социален трус и наливане на милиарди на европейските данъкоплатци без  всякаква надежда за възвръщаемост.