Възстановеният преди по-малко от година Втори американски флот ще участва за първи път във военни учения в Европа.

Това съобщи неговият командващ вицеадмирал Андрю Люис. Той участва от Вилнюс в телефонна конферентна връзка с журналисти в Брюксел.

Ученията BALTOPS 2019 (Baltic Operations) ще се проведат в Балтийско море в средата на юни.

Втори флот е създаден след Втората световна война и отговаря за сигурността по източното крайбрежие на САЩ, Северния Атлантик и Арктика. След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. той бе деактивиран поради схващането на Вашингтон, че руската военна заплаха е намаляла.

Флотът обаче бе възстановен през лятото на 2018 г. Причина за това бе признанието за промяна на обстановката за сигурност, каза вицеадмирал Люис. Сега Втори флот е начело на маневрите BALTOPS от името на американските военноморски сили в Европа.

В ученията ще участват военновъздушни, военноморски и сухопътни сили от 18 държави, уточни техният зам.-командващ, британският контраадмирал Анди Бърнс.

Вицеадмирал Люис коментира руското военно присъствие в Арктика.

„Не смятам тази дейност за заплаха сама по себе си, докато те (руснаците – б.р.) не започнат да действат извън международните норми. Тогава вече има заплаха“, отговори той на журналистически въпрос.

Иначе дейността на Русия в този полярен регион е очаквана, тъй като тя е една от арктическите страни.

Но и Втори флот трябва да бъде в състояние да действа там, допълни Бърнс. Става дума за всякакви мисии – от издирване и спасяване до военни операции в международни води и в международното въздушно пространство над тях.