Двама изследователи от Израел разкриха мрежа от стотици фалшиви акаунти в "Туитър", които приветстват успехите на премиера Бенямин Нетаняху и атакуват политическите му противници седмица преди националните избори, предаде Ройтерс.

Специалистите Ноам Ротем и Ювал Адам не са открили пряка връзка между мрежата и Нетаняху или партията му "Ликуд".

Според анкетни проучвания премиерът и основният му противник - центристът Бени Ганц, са с изравнени позиции преди изборите на 9 април.

Ротем и Адам твърдят, че зад изобличените повече от 150 акаунта стоят хора (имат съмнения, че стотици други също са свързани с мрежата), а не "ботове".

"Анализът показва, че мрежата е достигнала до повече от 2,5 милиона израелци", е записано в доклада на експертите, като според тях броят на съобщенията в туитър от началото на предизборната кампания са повече от 130 000. 

Населението на Израел е 8,9 милиона.

Нетаняху определи доклада за "фалшиво проучване", публикувано от враждебни спрямо него медии.

"Първоначално си помислих, че е Първоаприлска шега", заяви той. "Те не са подготвени да приемат, че Вие, гражданите на Израел, ме подкрепяте", добави премиерът.

Според доклада съобщения с "фалшиво" съдържание са били разпространявани на вълни - например, когато главният прокурор на Израел заяви през февруари, че обмисля да разследва Нетаняху за корупция. Нова вълна е заляла профилите на потенциално милиони израелски граждани в "Туитър", когато партията на Ганц "Синьо и бяло" оповестява намерението си да участва на изборите.

"Изградена е цяла мрежа, която е финансирана с много пари, за да отмъкне победата на изборите", отбеляза Ганц по време на пресконференция след публикуването на доклада. "Откритията трябва да бъдат разследвани", допълни той.