Правителството на Венецуела обяви в неделя, че работодателите са намалили работния ден в понеделник заради ново прекъсване в електроподаването, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Министърът на комуникациите Хорхе Родригес каза, че работниците в държавния и частния сектор ще спрат работа днес в 14,00 ч., а учениците ще получат още един почивен ден, докато продължава ремонта на авария в електропреносната мрежа.
Хора излязоха отново на улиците в Каракас в събота, дрънкайки с тенджери и тигани, на шумен протест срещу четвъртата голяма авария този месец. При най-сериозната от тях по-голямата част от страната остана без ток повече от 100 часа.
Правителството на Венецуела смята, че авариите са американски саботаж, докато опозицията посочва, че годините на лоша поддръжка и липсата на инвестиции са причината за прекъсванията на тока.
В неделя президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви 30-дневен план, който въвежда норма в производството, разпределението и потреблението на електричество в републиката, съобщават още информационните агенции. Ограниченията ще влязат в сила днес. Според Мадуро те ще помогнат за балансиране на процеса на производство на електроенергия, безопасното й подаване, обслужване и потребление. Президентът съобщи за плана в обръщение към нацията, което се предаваше на страницата му в Туитър и по националната телевизия. Мадуро също така призова гражданите да защитят страната от "империалистически атаки" и да не протестират срещу спиранията на тока.