"Сблъсъкът между либералното и консервативното е новото име на старото противопоставяне между лявото и дясното. Това не е отвлечен теоритичен спор, това са политически решения, от този сблъсък зависят правилата на всекидневието ни. Ако либералното е провалено, защото този модел на демокрация е провален, то ние сме длъжни да противопоставим на това ценностите и политиките на консервативната демокрация."

Така бившият здравен министър д-р Петър Москов обясни причината той и съмишленици да стартират учредяването на новата си партия - Консервативно обединение на десницата или накратко КОД. Формацията е приела учредителна декларация и следва юридическата процедура за регистрация по Закона за политическите партии. Ако процесът завърши навреме, партията ще се яви на предстоящите на 26 май европейски избори. За евентуални партньорства в това начинание засега не са водени разговори, увери Москов.

Мотото на КОД е "Свобода и всекиму своето", а целта - да се превърне в алтернатива на либералните, социалистическите и "зелените" политики, които, по думите на Москов, представляват експеримент с живота на хората. "Редът, справедливостта, нормата, прилагането на работещи решения трябва да бъдат защитени", обясни той.

По думите на Москов социализмът е провел експеримент какво би станало, ако се отнеме на хората собствеността и инициативата и резултатите от това са ясни. Либералната демокрация, което не е равно на демокрацията като термин, е експериментирала какво става, като се унищожат възможностите на държавата да осигурява законност и ред и резултатът у нас е бил "мутренски преход". Приемането на християнските ценности за отживелица и приемането, че няма два пола, според бившия министър, води до "разпад на ценностите и триумф на отклонението над нормата". Зелени политики, противопоставящи чистата природа на икономическия цикъл води, например до енергийна зависимост, обясни още Москов.

На база на споделените ценности Москов очерта противните на КОД - социалистите от БСП и либералите от ДПС. 

"Оценката ни за ГЕРБ - това е партия без идеология, което значи да нямаш яснота за целите и механизмите за тяхното постигане. Управлението е реактивно, а не плод на прилагане на идеи. Доказаният провал на ГЕРБ е в това да приведе в състояние на полезност основните системи - образование, здравеопазване и сигурност. Това става все по-видимо", заяви учредителят на новата партия и позиционира КОД вдясно от центристките народни партии като ГЕРБ, които "и в България, и в Европа не дават изход от кризата на либералната демокрация".  

Москов спести коментари за "Демократична България" по същество, където е ДСБ - партията, на която също бе учредител пред 2004 г., на която бе зам.-председател. Той и ДСБ се разделиха, след като партията се обяви за опозиция при втория кабинет на ГЕРБ, в който Москов беше министър, взе решение да оттегли хората си от властта, но здравнят министър остана на поста си. По думите му и в "Демократична България" няма идеологическа спойка заради разнородния вид на партиите в обединението ("Да, България и "Зелените" - б.р.)

От учредителната декларация на КОД става ясно, че партията ще се бори за "налагане на ненамеса на държавата в икономиката", "налагане на нов консервативен социален модел, който ще осигурява справедливо разпределение на данъчните тежести,  базова социална солидарност и условия за развитие на личната креативност и инициатива, в условията на конкуренция", "противопоставяне на превръщането на грижата за природата в ляв политически инструмент за налагане на зелен диктат и рекет, базиран върху пропагандата на страха", "отхвърляне на идеята за мултикултурно общество, при която изкуственото изравняване на ценностите води до тяхното унищожение" и др.

Сред уредителите на КОД са още д-р Любомир Канов, Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб, бившият заместник на Москов в здравното министерство Ваньо Шарков - бивш депутат и член на ръководството на СДС назад в годините, както и бивши кадри на ДСБ като Ралица Кирилова, Валентин Павлов, Пепа Деведжиева, Димитър Бъчваров, Росица Рачева.