Скандалът с изказванията на турския дипломат номер едно, в които се намеква за намеса на Анкара във вътрешните работи на България, е на път да се разрасне. Днес от левицата поискаха намесата на главния прокурор Сотир Цацаров и на президента Румен Радев и призоваха партиите в Обединени патриоти, ако в действителност са "патриоти", да напуснат управлението на страната.

Вчера стана ясно, че външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е направил изказване по време на предизборна среща с български изселници, в което посочва, че Турция е била принудена да се намеси при поправките в Закона за вероизповеданията, който Народното събрание прие миналата година и ремонтира отново сега. Вследствие от тази намеса законът бил променен, твърди дипломатът.

След като това изказване придоби публичност, българското външно министерство привика посланика на Анкара за разговор. Отделно министър Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с Чавушоглу.

"Намесата", която първият дипломат на Реджеп Таийп Ердоган визира е в заявката на управляващите с отварянето на закона да бъде забранено финансирането от чужбина на вероизповеданията у нас. Такова е било и консенсусното решение, постигнато преди това на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). В замяна бе решено българската държава да финансира целево вероизповеданията - със средства за заплати и капиталови разходи. 

Тази заявка обаче не се сбъдна и въпреки съпротивата на Обединени патриоти, външното финансиране остана. Остана и държавното.

В началото на годината пък ГЕРБ и ДПС предложиха данъчна амнистия за натрупаните от вероизповеданията дългове до 31 декември 2018 година. В началото не бе обяснено коя църква колко пари дължи на държавата. После се оказа, че от общо 8,2 милиона лева, 8,1 милиона са "борчовете" на Главно мюфтийство. 

Оказа се също така, че още миналата година финансовият министър Владислав Горанов се е опитал да прокара "по терлици" амнистията покрай останалите поправки в закона, изпращайки немотивирано становище до ресорната комисия в парламента. Предложението тогава не е минало на косъм.

Заради разразилия се скандал от ГЕРБ склониха да оттелгят предложението си за амнистията и да го заменят с такова за 10-годишна отсрочка за плащане на задълженията. Тази отсрочка бе гласувана вчера от депутатите, но въпреки повторната съпротива на "патриотите" за финансирането отвън, то пак не падна.

По този повод днес БСП е провела извънредно заседание на Изпълнителното бюро.

"За нас това е недопустима намеса във вътрешните работи на България. Чавушоглу заявява, че "отново" се е свързал със София, т.е. разговорите и намесата му не е била единична", посочи лидерът на левицата Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията на "Позитано" 20.

По думите й по-важно било, че е останала възможността за финансиране на вероизповеданията отвън. След което Нинова изброи за какво настоява левицата:

- Премиерът Бойко Борисов да дава отговори кой, кога и по какъв наин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил - "тъй като знаем, че Екатерина Захариева и Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието на Борисов".

- Обединени патриоти да напуснат веднага правителството - "имат министри и това означава, че провеждат същата политика".

- Главният прокурор да започне разследване има ли намеса на чужда държава и кои хора са проводници на тази намеса. Защото след изявленията на лидера на ДОСТ Лютви Местан и след външния министър как "ден и нощ работим за интересите на турските общности в чужбина" , трябва да се обърне внимание, че турско общество и малцинство в България няма. Има български мюсюлмани.

- Президентът Румен Радев да наложи вето на закона и да свика КСНС. Тогава се съгласихме да се намери вариант да се спре финансирането от чужди държави. И вчера то остана. Волята на КСНС бе подменена.

"Ето това вече е заплаха за националната сигурност и етническия мир", посочи Нинова в заключение.

В парламента, след като бе гласувана оставката му като депутат, днес се появи самият Цветанов, който заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ внесе въпросната поправка за амнистията. Оказа се, двамата са провели среща, а след нея бяха попитани от журналистите за Закона за вероизповеданията. Съвносителите категорично отрекоха да им е оказван натиск да предлагат конкретни текстове.

"По никакъв начин не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията", заяви Цветанов. "Имаше работна група. Имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, впоследствие на база разговорите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден"