Днес Великобритания трябва да се събуди в очакване на ново начало, свободно от оковите на Европейския съюз, извън юрисдикцията на Съда на Европейските общности и вече да не подлежи на капризите на Брюксел, пише британският консервативен вестник "Дейли Експрес".

След три години спорове след референдума от 2016 г., правителството на премиера Тереза Мей рискува да се срине, Великобритания е по-разделена от всякога и британците са още по-разочаровани от политиката, отколкото по време на референдума през 2016 г. Въпреки задействането на член 50 и последващия обет да се изведе Великобритания от блока на 29 март, на нацията се налага допълнително закъснение - вероятно дълго - като няма никаква яснота за това кога "Брекзит" ще бъде осъществен, ако наистина някога бъде.

Петиция, с която се призовава за отмяна на член 50, наближава шест милиона подписа, докато около един милион души протестираха в Лондон през уикенда, призовавайки за втори референдум, което подтиква групата за напускане да предупреди:

„Отмяната на "Брекзит" ще бъде тотално и пълно предателство на мнозинството британци, които гласуваха за "Брекзит". Депутатите трябва да осигурят "Брекзит" по правилата на Световната търговска организация (СТО). ”

На подобен фон едва ли е изненадващо, че Leave Means Leave организира "Протест за спасяване на Брекзит" на Парламентарния площад днес срещу предателство в знак на протест срещу това, което организаторите наричат "факта, че Парламентът е пренебрегнал ясната инструкция на британския народ", съобщава "Фокус".