Европпарламентът прие днес резолюция, в която се потвърждават пропуските в законността в Малта и Словакия.

Документът, гласуван с 398 гласа “за”, 85 “против” и 69 въздържали се, е свързан с убийствата на разследващите журналисти Дафне Галиция в Малта и Ян Куциак в Словакия.

Евродепутатите осъдиха непрестанните според тях усилия на все повече правителства в ЕС да отслабят върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на правораздаването. Убийствата на Галиция и Куциак, както и на  водещата Виктория Маринова в България, са имали "смразяващо въздействие" върху колегите им в ЕС, гласи резолюцията (според разследването убийството на Маринова няма нищо общо с работата й - б.р.).

Силна демокрация, основана на върховенството на закона, не може да действа без силни и независими медии, се казва в документа на ЕП.

Евродепутатите призовават институциите и държавите в ЕС да започнат независимо международно разследване на убийството на Дафне Каруана Галиция и на предполагаемите случаи на корупция, финансови престъпления, пране на пари, измама и укриване на данъци, свързани с високопоставени малтийски настоящи и бивши обществени служители. Настоява се всички дела за клевета, заведени от представители на правителството в Малта срещу Галиция и нейното семейство, да бъдат прекратени.

ЕП призовава за разследване на разкритията в т. нар. Панамски досиета и връзките между регистрираното в Дубай дружество 17 Black и министъра на туризма, бившия министър на енергетиката и началника на кабинета на малтийския премиер.

ЕП настоява схемите за предоставянето на малтийско гражданство или право на пребиваване в страната за инвеститори да бъдат прекратени незабавно. Тези програми представляват голяма опасност за борбата срещу прането на пари и "водят до действителна продажба на гражданство на ЕС", се казва в документа.

Евродепутатите приветстват словашките власти, че са повдигнали обвинения срещу предполагаемия поръчител на убийствата на Ян Куциак и неговата годеница. Те призовават разследването да продължи на национално и международно равнище. Случаят трябва да бъдат изцяло разследван, включително всички възможни политически връзки с престъплението.

Изразена е загриженост от твърденията за корупция, конфликт на интереси и безнаказаност сред словашките власти. ЕП отбелязва политизирането и липсата на прозрачност в избора и назначенията, например на началника на словашката полиция.