Главният прокурор Сотир Цацаров е започнал проверка на партия ДОСТ с лидер Лютви Местан. Причината - обявената от партия подписка за признаване на национално турско малцинство в България, съобщиха от прокуратурата. Проверката е дали ДОСТ и инициативата й не противоречат на конституцията и дали има основания да се поиска разпускането на политическата формация заради противоконституционност и нарушение на Закона за политическите партии. 

Декларацията на партията на Местан бе публикувана 26 март, а от ВМРО моментално сезираха институциите. Инициативата на ДОСТ е кръстена „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

"С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура. Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/, пише в съобщението от Върховната касационна прокуратура.

 
Преди ден самият Местан обяви, че според него конституцията на България трябва да се промени така, че да позволява да има национални малцинства. За пример даде основните закони в други страни от Балканите, къдео има български национални малцинства, въпреки че диаспорите там са малки. Според бившия председател на ДПС и учредител на ДОСТ в последствие подобно право трябва да имат и българските етнически турци. Той остро осъди всякакви намеци за сепаратизъм.