Китай ще съди бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей за корупция. Пекин твърди, че Хунвей е "нарушавал правилата на дисциплината" (термин, който обикновено се използва при обвинения в корупция), злоупотребявал е с властта си и е отказал да следва решенията на Китайската комунистическа партия (ККП), предаде Ройтерс.

Той също така е изключен от ККП и от всички държавни постове.

Мън Хунвей изчезна в края на септември миналата година след посещение в родината си. Тогава Интерпол обяви, че се е отказал от позицията си като шеф на организацията.

Дълго време китайските власти държаха в неведение международната общност относно съдбата на Хунвей.

В кратко съобщение Централната инспекционна дисциплинарна комисия заяви, че бившият шеф е "отказвал да изпълнява решенията на партийната централа" е злоупотребявал с властта си.

Той също "своеволно и разточително е харчил държавни средства, за да поддържа луксозния живот на семейството си"

Не се знае дали на Мън ще бъде предоставен адвокат, но съдилищата са под контрола от ККП, така че едва ли ще го оправдаят.

Мън стана шеф на Интерпол на 10 ноември 2016 г., като в същото време изпълняваше функциите на заместник-министър на обществената сигурност. Избирането му за лидер на международната организация бе възприемано като голям външнополитически успех за Пекин.