Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В процеса на оздравяване на КТБ няма да се мине без загуба на част от негарантираните средства, въпросът е колко са тези загуби и могат ли те да бъдат минимизирани. Това заяви председателят на БСК Сашо Дончев след днешното заседание на експертния съвет за оздравяването на банката, в който влизат представители на работодателските организации и синдикатите. На срещата присъства и омбудсманът Константин Пенчев.

Има възможност блокираните средства в КТБ да заработят. Да се превърнат в капитал на банката, добави Дончев.

Според него имало много рецепти за излизане от сегашната ситуация.

"Не може тарикатлъкът на една група хора да бъде плащан от цялото общество. Бедствието КТБ е общонационален проблем. Ако обществото не намери солидарност в решаването на този проблем, то той ще повлече още много други и ще стане страшно", допълва Дончев.

Той обясни и че колкото повече БНБ се бави със своето решение на казуса КТБ, толкова е по-малка вероятността финансовата институция да бъде оздравена.

Днешната среща на експертите на бизнеса и синдикатите на тема КТБ е втора в рамките на четири дни. Предишната сбирка за съдбата на затворената банка бе при главния прокурор Сотир Цацаров.

Консултативният съвет за финансова стабилност трябва да се събере заради казуса „КТБ“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. В този орган влизат управителят на БНБ, министърът на финансите и председателят на Комисията за финансов надзор (КФН).

Час и половина говорихме, не сме се разминали в становищата. Трябва да бъдат спасени спестяванията на хората и банковата и финансова система от катаклизъм, заяви омбудсманът Константин Пенчев.

Според него днес обществото е много различно в сравнение с 90-те години.

"Няма да позволим банкова или финансова криза без обективни причини. Ако някой остави банката да фалира, цялото общество ще стои и ще гледа какво става с активите", добави омбудсманът.

Той видя и проблем със свръхнезависимостта на БНБ:
 

"Оказва се, че нито една институция в страната, особено при отсъствието на действащ парламент, не е в състояние да принуди БНБ да приложи предвидените в законодателството механизми за спасяване на КТБ", каза Пенчев. Според него когато една институция не желае да работи, трябва гражданите и другите институции трябва да приложат силен публичен натиск за преодоляване на проблема.

Омбудсманът обясни, че поставянето на банка под особен надзор не означава единствено затварянето й "под ключ" за 6 месеца, а Закона за кредитните институции предвижда широк набор от механизми за оздравяване на банката. 

От експертния съвет за оздравяването на КТБ подчертаха, че вече два пъти писмено са искали среща с ръководството на Централната банка, но предложението им за съдействие и експертиза за решаване на казуса с КТБ е било отхвърлено без аргументи.

Според Васил Велев косвено потърпевши от ситуацията с КТБ са над 500 000 български граждани.

"Засегнатите компании и фирми се измерват с петцифрено число, а засегнатите работници и служители са стотици хиляди", каза той.

Според експертите от съвета действащото законодателство позволява на БНБ да предприеме действия по оздравяването на банката по пазарен начин. Ако се стигнело до подкрепа за банката, тя трябвало да бъде ликвидна, а не държавна помощ.

Ключови думи

Коментари

abdul

Е хубу де, вкарайте ги в кафеза поне тези дето са набутали всичките си обществени пари в КТБ. Там поне е ясно, че има нарушение. Защо продължавате да се уфлянквате ?!?!?!?

лудия

И какво от това че ще ги вкараш в затвора ,първо това е невъзможно ,защото при първите симптоми за проблеми с правосъдието ще изчезнат зад граница.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.