Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" критикува днес производителите на електромобили, че се представят като щадящи околната среда, а произвеждат много от батериите си като използват замърсяващи изкопаеми горива и метали, получени в нарушение на етиката, предаде Ройтерс.

При производството на батерии може да се отделят значителни количества въглерод, а извличането на металите, които се използват в тях, се свързва с нарушаване на човешките права, например използване на детски труд, се посочва в изявление на правозащитната организация.

Електромобилите са ключови в отказа на автомобилната индустрия от изкопаемите горива, но те не са така етични в момента, колкото искат да ни накарат да повярваме някои търговци, съобщи организацията на Скандинавската среща на върха за електромобилите в Осло.

Производството на литиево-йонни батерии за електромобилите е енергоемко, като заводите са концентрирани в Китай, Южна Корея и Япония, където производството на електроенергия до голяма степен зависи от въглищата и изкопаемите горива, посочва "Амнести".

Световните автомобилостроители инвестират милиарди долари в увеличаването на производството на електромобили. Германският автомобилен гигант Фолксваген (Volkswagen) планира да повиши годишното производство на електромобили до 3 милиона през 2025 година спрямо 40 000 през 2018 година.

"Амнести" настоява до пет години секторът на електромобилите да произвежда по етичен начин и щадящо за околната среда батериите, които са му нужни, а междувременно компаниите да обявят въглеродния си отпечатък и да бъдат определени веригите за доставки на ключови материали.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.