Националният ни отбор по волейбол загуби всякакви шансове за класиране за финалната фаза на шампионата на планетата в Полша след загуба с 1:3 (16:25, 15:25, 23:25, 17:25) от тима на Германия. Битката бе директен сблъсък за третото място в група F, което осигурява класиране за следващата трета фаза на мондиала.

Тази вечер момчетата на Пламен Константинов изиграха един от най-слабите си мачове на световното и резултатът е напълно красноречив за това, което се случи на терена. „Лъвовете” ни показаха организирана и агресивна игра единствено в третия гейм, а през останалите части бяха тотално надиграни от противника.

Играчите на Витал Хайнен демонстрираха отличен волейбол, докато националите ни започнаха срещата безидейно и страхливо. Нямаше и помен от играта, която показахме срещу Русия. Посрещането ни бе матирано от бомбените сервиси на Георг Грозер, докато в първите две части нашият начален удар бе колеблив и по никакъв начин не успя да затрудни съперника. Сервисът обаче съвсем не беше най-големият проблем. Тимът ни изпитваше сериозни трудности при организирането на блокада, а защитата бе разпиляна, което доведе до разгромни два гейма на сметката на германците.

В третата част се появи лъч светлина в играта на „трикольорите”. Поведени от агресивната атака на Милушев, националите не допускаха изоставане в резултата и геймът вървеше точка за точка. В решителните минути, след 20-ата точка, със страхотен сервис се отличиха Милушев и Николай Пенчев, а летящ Тодор Скримов закова 25-ата точка.

За съжаление съставът на Пламен Константинов не успя да се възползват от инерцията, набрана в третата част и не стигна до нищо повече от спечелването на почетен гейм.

През последните няколко години България и Германия заформиха ожесточено съперничество, като особено драматичен бе двубоят олимпийската кавалификация в София през 2012 г. Тогава германците шокираха националите ни с 3:1 гейма в препълнената „Арена Армеец”. Загубата коства поста на тогавашния селекционер Радостин Стойчев, а уволнението му бе съобщено по уредбата в залата. Сега коства попадане в топ 6, а бъдещето на отбора никак не изглежда розово.