Нападателят от Крайстчърч е действал сам. Това обяви в понеделник на пресконференция началникът на новозеландската полиция Майк Буш.

Стрелецът, който уби 50 души и рани десетки други в две джамии в град Крайстчърч, е действал сам, но може да е получил подкрепа от други хора, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант беше арестуван веднага след нападението в петък. Той беше обвинен в убийство, но съдия заяви в събота, че срещу него може да бъдат повдигнати и други обвинения.

Комисар Майк Буш заяви, че разследващите смятат Тарант за "единствения отговорен за нападението". Той добави, че не е изключено стрелецът да е имал подкрепа от други хора и че това е "много важна част от нашето разследване".

Ще се защитава сам

Нападателят обяви, че ще се защитава сам, като се отказа от служебен защитник.

Адвокатът, който представляваше Тарант на съдебното заседание в събота, каза пред в. "Ню Зийланд хералд", че вече не е защитник на австралиеца.

Ричард Питърс заяви пред вестника, че Тарант е казал, че планира да се представлява сам. По думите му предполагаемият стрелец не изглежда да е психически нестабилен.

Тарант ще се яви във върховния съд на 5 април.

Това поражда опасения, че той ще използва делото като трибуна за изразяване на своите възгледи за превъзходство на бялата раса. Подобно нещо направи норвежкият терорист с крайнодесни убеждения Андерш Брайвик, убил 77 души през 2011 г.

Купил си оръжията онлайн, съвсем законно

Според информация на германския всекидневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung  Тарант е закупил оръжия и муниции в интернет. Новозеландският онлайн магазин Gun City потвърди, че 28-годишният Брентън Тарант е поръчал онлайн най-малко четири оръжия – при това по съвсем законен начин. Собственикът на магазина Дейвид Типъл обясни, че купувачът е предоставил заверен от полицията документ, удостоверяващ правото му да притежава оръжия.

Затягане на контрола

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи, че кабинетът ѝ се е съгласил на мерки за затягане на законите за контрол над оръжията.

„Взехме решението като кабинет, единни сме", заяви Ардърн, цитирана от АФП, като увери, че реформите ще бъдат въведени в рамките на няколко дни.

Въпреки че не каза никакви конкретни подробности за законодателни промени, Ардърн заяви, че реформите ще бъдат обявени до 10 дни.

Тя добави, че ще бъде направено разследване какво е довело до нападението срещу две джамии, при което загинаха 50 души. Ще бъде разгледан и въпросът дали правителствените служби са могли да направят повече за предотвратяването му.

"Улучена цел"

18-годишен новозеландски младеж е бил обвинен за споделяне на запис от стрелбата, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. Младежът, чието име не се съобщава, беше доведен в окръжния съд в Крайстчърч. Повдигнати са му обвинения, че е споделил предаваните на живо от стрелеца нападения и че е публикувал снимка на една от джамиите с текст "улучена цел", съобщи в. "Ню Зийлънд хералд".

Младежът публикувал и други съобщения, "подбуждащи към крайно насилие", информира вестникът. Той е бил арестуван в петък. Полицията уточни, че не е бил замесен в нападенията.

Задържаният не е бил пуснат под гаранция и на 8 април отново ще се изправи пред съда.

Освен в България Брентън Тарант е бил в Хърватия, Гърция, Израел.