МВР няма данни за терористична дейност на атентатора, който уби вчера 49 души в Крайстчърч, Нова Зеландия по време на пребиваването му в България през ноември 2018 г., съобщи главният секретар на министерството Ивайло Иванов.

"Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана на тероризъм на територията на България", каза Иванов пред журналисти, визирайки пътуването на бившия фитнес инструктор Брентът Тарънт у нас между 9 и 15 ноември 2018 г.

"Засега данните, които имаме, са, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал", каза Иванов.

Работата на органите на сигурността продължава. Целта е да се установи дали Тарънт е имал у нас контакти с български или с чужди граждани. Засега е ясно, че през цялото време е пътувал сам.

"Исторически обекти е посещавал. Пак казвам, няма никакви данни за извършване на някаква дейност, свързана с тероризъм на територията на страната", каза Иванов.

Той каза, че Тарант е спал в Плевен, но отказа да съобщи къде точно. Според Българското национално радио Тарант е преспал два пъти и в София в малък хотел близо до летището и е наел за седмица кола от малка фирма за отдаване на автомобили под наем. 

Йордан Качармазов, собственик на къща за гости в района на Плевен каза пред Нова телевизия, че Тарант е преспоал в негова стая и че в паспорта на госта от Австралия имало пакистанска виза.

Според телевизията освен в София и в Плевен Тарант е бил и в Габрово, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско, Благоевград, Перник.

Все още няма информация дали в Българя Тарант е плащал в брой или с карта.

МВР работи в сътрудничество с ДАНС и с чуждестранните партньорски служби, каза главният секретар.

Отделно днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ осъди в декларация терористичното нападение в Крайстчърч.

"Категорично осъждаме проявите на тероризъм и омраза във всичките им форми. Терористите нямат народност, нямат религия, нямат оправдание за престъпленията си срещу човечеството и срещу мира", се казва в декларацията.