Днес генералният директор на БНТ Константин Каменаров би трябвало - най-после - да се яви в Софийския градски съд, където да отговаря на втора инстанция по дело за шофиране след употреба на алкохол.

Както е известно, ако СГС признае вината му, това автоматично ще го направи несъвместим с поста според Закона за радиото и телевизията. А пък този тип производства са двуинстанционни, т.е. ВКС няма.

Последното съдебно заседание бе отложено на 18 февруари заради остро възпаление на горните дихателни пътища на топ телевизионера. Председателят на състава докладва тогава, че в СГС по факс същия ден е пристигнал болничен до дата 20-и. Съдът, който и без това на няколко пъти прибягва до мерки като налагане на глоби, отправяне на предупреждения и дори заплахи, че ще сезира Адвокатската колегия (заради адвоката му) или че ще се произнесе в остсъствие на обвиняемия, никак нямаше доволен вид от "лупингите" на Каменаров.

Още по-вълнуващо стана всичко, когато на другия ден след проваленото съдебно задеание - 19 февруари, подопечната му БНТ показа Каменаров на конференция в Брюксел, посветена на "предизвикателствата пред аудио-визуалните медии във време на дигитална революция".

Съдът реагира незабавно, като прати един път запитване до БНТ - кога е бил в болнични директорът им, дали се е явявал на работа през това време и дали е командирован в Кралство Белгия.

БНТ отговори, че шефът им ходил болен в Брюксел, а и преди това бил поел ангажимента.

Освен това СГС възложи на Столичната регионална здравна инспекция да извърши проверка за спазването на изискванията на Закона за здравето и Наредбата за медицинската експертиза при издаването на въпросния болничен лист от център "Здраве".

Вчера от съобщение на РЗИ стана ясно, че "са спазени изискванията за констатиране на неработоспособност на г-н Каменаров и издаването на болничен лист съгласно Наредбата за медицинската експертиза." Журналистът се почувствал зле на 14 февруари, а болничният му е издаден на 18-и.

Забележително е, че стратегията на Каменаров май "работи" - след осъдителната присъда на Районния съд досега са проведени цели 6 "ялови" съдебни заседания в Градския. Следва седмото. Първото заседание по толкова прост казус като употреба на алкохол е било на далечния 11 май, а процесът в СГС е образуван още на 13 февруари 2018 г. Самото деяние е от нощта на 23 юни 2016 г.

При единственото си явяване досега на дело самият Каменаров даде обяснения, че някой си, който му се представил като доцент от "Св. Анна" (Окръжна болница), му казал, че лекарката, която го е изследвала, всъщност не работела при тях. Съдът отхвърли искането да се издирват въпросният доцент, както и химичката, обработвала пробата. От миналия път за днес има една-единствена свидетелка, призована за изслушване - въпросната лекарка, която е обработвала пробата.

Да видим какво ще стане.

Официално 3-годишният мандат на Каменаров начело на БНТ изтича на 1 септември 2020 г.