Димитър Делчев ще е водещият кандидат на Движение "България за гражданите" за предстоящите евроизбори, съобщиха от партията.

Националният съвет на ДБГ е взел решение да издигне Делчев, съобщи на пресконференция днес зам.-председателят Найден Зеленогорски.

Това обаче не означава, че партията на Кунева ще има самостоятелна листа за евровота. Това тепърва ще се решава - след проведени консултации с Демократична България, НС на ДБГ приема 17 март като крайна дата за приключване на преговорите за широко дясно обединение.

Ако няма подписано споразумение до тази дата - т.е. в края на тази седмица - ДБГ ще работят по своя листа. 

"Ние се готвим за откровен разговор с хората дали членството в ЕС ни носи онези ползи, от които всички в България се нуждаем", каза Димитър Делчев. "Ние дължим на хората отговор на въпроса как в България правилата да се спазват така, както в Германия. Как с две кликвания на мишката българите да си вадим удостоверения или нотариален акт, така както правят с електронното управление в Естония. Искаме да дишаме чист въздух като този в Стокхолм, независимо дали сме в София, Бургас или Русе."

За всичко това е нужно разбиване на политическото статукво от нас, което от години ползва еврофондовете не за да повиши качеството ни на живот, а за да облагодетелства една тясна клика-

Според Делчев ЕС се нуждае от реформа, за да няма Европа на две скорости и на два стандарта.

"Българите и останалите източноевропейци не сме второ качество хора и за да се развива, Брюксел трябва да осъзнае това", добави той.

ДБГ ще са част от ЕНП, подчерта още Делчев, и заяви, че няма да работи за кампания, в която има опасност да се избере кандидат, който да влезе в ПЕС или АЛДЕ.