Съединените американски щати готвят санкции срещу инвеститорите и компаниите, които сключват договори за доставка на тръби за строителството на газопровода “Северен поток”-2, пише днес американският делови всекидневник “Уолстрийт джърнъл”.

Ограничителните мерки ще бъдат въведени чрез поправки в закона за вече действащите санкции срещу Русия.

“Санкциите срещу тръбопровода означават конфронтация не само с Германия, но и с Европа”, казва неназован германски представител, цитиран от “Уолстрийт джърнъл”. “Ще направим всичко възможно, за да завършим този тръбопровод”.

Американският президент Доналд Тръмп неколкократно остро критикува Германия и лично канцлерката Ангела Меркел за това, че с проекта увеличават енергийната си зависимост от Русия и "хранят звяра", от който искат САЩ да пазят Европа.

Тръбата, дълга 1230 км свързва Русия пряко с Германия по дъното на Балтийско море и максималният й годишен капацитет трябва да бъде 55 милиарда кубически метра газ.

Заедно с вече съществуващия газопровод по същото трасе "Северен поток"-1 преносът на газ се удвоява до 110 милиарда кубически метра годишно.

Критиците на проекта, главно по Полша, Централна и Източна Европа, посочват, че той е политически, а не икономически проект и че с него Русия цели да заобиколи главния засега транзитен маршрут през Украйна.

Германия отстоява позицията, че "Северен поток"-2 е изцяло бизнес начинание и че при степента на диверсификация на източниците в Европа трудно може да се говори за зависимост от Русия. 

За първото тримесечие на 2018 година ЕС е внесъл 40,6% от потреблението си на газ от Русия и 38,8% - от Норвегия. Останалите количества са от по-малки доставчици като Алжир и Катар.( Виж графиката на 4 страница). 

ЕС внася близо 54% от енергийните си източници, а природният газ дава 24% от първичното потребление на енергия, показват данните на Евростат.