Неуместно е да се внушава, че има политически назначения в дипломатическите предствителства на България по света. Такава теза развива вицепремирката и външна министърка Екатерина Захариева в отоговор на депутатското питане на Петър Витанов (БСП).

По думите на Захариева „такова понятие не съществува в Закона за дипломатическата служба ЗДСл“ и второ - „внушава превратно разбиране за някакъв партийно-политически елемент в механизма, по който се определя част от тези ръководители“. 

„Такова внушение е неуместно“, заявява външният министър в отоовор на кратния въпрос на социалиста: 

„Какъв процент са политическите назначения в последните 16 предложения на Министерството на външните работи (МвнР) за ръководители на дипломатически мисии?“

Сред одобрениете назначения е и това на настоящия началник на кабинета на прмеиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова.

В отговора си, външният министър Захариева посочва, че по закон за ръководители на задграничните представителства се назначават „дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория съгласно класификатора на дипломатическите длъжности“. 

Освен това за същата позиция може да се назначава и лице, което не е от състава на дипломатическата служба, но само, когато: 

  • е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България;
  • отговаря на изисквания на Закона за дипломатическата служба (да е български гражданин, образователна степен „магистър“, да владее поне два чужди езика);
  • да има компютърна грамотност;
  • не страда от психически заболявания. 

Все пак външният министър казва в отговора, че посланиците и постоянните представители, които не са от състава на дипломатическата служба имат квота. 

„Към 18 февруари 2019 г. ръководителите на задграничните представителства по чл. 23, ал 1. от ЗДСл (посланици и постоянни представители), към които се отнасят новите предложения, съотношението на тези, които не са от състава на служба, спряно колегите им, които са от кариерата, е 18%. С новите предложения това съотношение не се променя“, заявява Захариева. 

В заключение Захариева посочва, че назначаването на посланици е сложен процес, в който се изисква съгласието на повече от една държавна институция.  И напомня, че в тази процедура участва и президентската институция. „За завършването й неминуемо бяха необходими компромиси“, допълва тя.