Върховният административен съд (ВАС) задължи министъра на околната среда и водите Нено Димов да извърши екооценка на парк "Пирин".

Това съобщиха днес от ВАС. Тричленен състав на съда отмени решението на министъра да не извършва екологична оценка на плана за управление на Национален парк "Пирин". Върховните магистрати дават задължителни указания по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

Делото бе образувано по жалба на неправителствения сектор - Сдружение WWF - "Световен фонд за дивата природа", Сдружение "Асоциация на парковете в България", както и на няколко физически лица. То е срещу решението на служебния министър Ирена Костова от март 2017 година да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г. 

"Оспореното решение е издадено в нарушение на административнопроизводствени правила и на императивни материалноправни разпоредби. Тричленният състав на ВАС изпраща административната преписка на Министъра на околната среда и водите за издаване на ново решение при спазване на дадените задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. Процесът по екологична оценка е приключил с издаване на поредица от противоречащи помежду си решения през март 2017 г.", се отбелязва в решението на ВАС.

Тричленният състав смята, че Планът попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения. Нарушен е и чл. 3, пар. 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 година относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. Наред с това съгласно § 1 от Допълнителната разпоредба на Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии "актуализация на план за управление" по смисъла на наредбата е изготвяне или утвърждаване на нов план за управление.

Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок, като се очаква МОСВ да се възползва.

Законът в настоящия му вид е причината "в този тип национални паркове (като Пирин - б.р.) да няма никакво развитие", но същият този закон може да се промени, заяви Димов малко след решението на съда, с което ВАС отмени през януари плановете на правителството да разреши строителство в близо 50% от парка - пак без екооценка. От НСФБ заявиха готовност да внесат промените, които ще разрешат застрояването.

Решението на кабинета "Борисов 3" разширяваше възможностите за строежи в националния парк. Въпросното постановление, взето натъмно в последния работен ден на правителството за 2017-а, предизвика протести, жалба до съда и в крайна сметка - решение на съда, което не е в полза на правителството и на идеята за втори лифт в Банско, в частност. 

Концесионерът на ски зоната в курортния град е фирмата "Юлен", която изведнъж се оказа собственост на ски легендата Марк Жирардели. Въпреки че години наред реалният собственик бе "тайна", държавата отказваше да отговори кой стои зад компанията, а преди месеци премиерът Бойко Борисов почти в прав текст заяви, че това е шефът на Българската ски федерация и собственик в "Първа инвестициотта банка" Цеко Минев. Без да уточнява дали това е формален факт или не. От ПИБ тогава категорично отрекоха Минев да има собственост в "Юлен".

В цялата сага се включи и прокуратурата, която започна проверка на концесията на "Юлен" и изпълнението й, след което изиска от Министерския съвет да започне преговори за промени в договора заради незаконосъобразности. Заради съдебното решение в сряда Министерският съвет отмени решението си да действа спешно, ако има инвестиционно намерение за построяване на втори лифт в ски зоната на Банско.