70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. Това сочат данните от изследване по поръчка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което беше представено в сряда.

Психологическият натиск - упражняването на контрол или обидно поведение - това е най-често срещаната форма на домашно насилие, която се регистрира в проучването, отбелязва "Политико". 60 на сто от жените казват, че са били подложени на такъв тип насилие. 23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си.

В проучването са били анкетирани 15 хил. жени през пролетта и лятото на 2018 г. в осем държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

74 на сто от жените не се чувстват добре информирани какво да правят, когато са подложени на насилие, сочат данните. Само 7 на сто от жените, претърпелите насилие от партньора си, са се обърнали към полицията веднага след тежък инцидент, в които са били жертвата.

Генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер призова политиците да използват резултатите от изследването, за да предложат по-добри мерки за предотвратяване и ограничаване на насилието срещу жени, да се подобрят услугите за преминалите и избягалите от своите насилници, както и като цяло да се осигури повече сигурност за жените и момичетата.

Всяко трето умишлено убийство в България е на жена в дома ѝ, а всяко пето е заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 г. и 2018 г., показват данни на статистиката. 

Само от началото на годината в България има три убити жени - жертви на домашно насилие. През 2018 г. са били 35. Последният случай е от края на февруари т.г., когато мъж преби жена си до смърт във Варна.