От 25 години американецът Майкъл Калви плува в мътни води, за да инвестира в Русия въпреки икономическите кризи, политическите борби и дипломатическото напрежение, поддържайки добри отношения с Кремъл, информира Франс прес, цитирана от БТА. Днес той е зад решетките, но въпреки всичко остава "руски патриот". 

Основателят на фонда Беринг восток (Baring Vostok), който твърди, че е невинен, е обвинен в злоупотреба на стойност най-малко 2,5 милиарда рубли (около 33 милиона евро) със средства на банка Восточний. Случаят предизвика шок сред руските финансови среди, въпреки че те са свикнали с търговските конфликти и борбите за влияние, които се уреждат в съда и приключват с внезапно изпадане в немилост на бизнесмени, смятани за недосегаеми.

Въпреки призивите да бъде пуснат под гаранция, отправени от известни личности в света на руските финанси, в четвъртък московски съд реши да остави 51-годишния инвеститор в предварителния арест. 

Финансистът, родом от американския Среден Запад, е женен за рускиня и е почитател на Лев Толстой. Той е един от чуждестранните инвеститори, останали в Русия въпреки все по-голямото напрежение между Москва и Запада, най-вече с Вашингтон. Калви винаги е поддържал тесни отношения с властите и неколкократно се е срещал с Владимир Путин.

"Той каза, че е невинен, каза, че е руски патриот", заяви пред Интерфакс Евгений Екинфеев, член на надзорна комисия за затворите, след среща с него във федералния изолатор "Кремльовский централ".

Създаден малко след появата на пазарната икономика, неговият фонд допринесе за навлизането на чуждестранни инвестиции на стойност няколко милиарда долара в Русия в понякога хаотична обстановка.

"Това е една от важните поуки от последните 20 години: периодичните кризи са неизбежни в нововъзникващите пазарни икономики" и понякога представляват "най-добрите възможности", твърди Майкъл Калви в интервю от 2013 година за специализираната по нововъзникващите пазари финансова асоциация ЕМПЕА. В него той определя Русия като "ирационално непопулярна сред инвеститорите", обяснявайки това с възприемането й главно от гледна точка на външната политика.

Калви е завършил престижната Лондонска школа по икономика, работил е в Лондон и Ню Йорк. Бил е служител на Европейската банка за възстановяване и развитие, създадена да помогне за преминаването на социалистическия блок към пазарната икономика, както и на търговската банка Саломон брадърс (Salomon Brothers), където се е специализирал в сливания и придобивания в петролния и газовия сектор.
Русия притежава петрол и газ в огромни количества в недрата си, а разпадането на СССР в края на 1991 година отваря достъпа за инвеститорите.

През 1994 година Калви се установява в Москва и открива Беринг восток в условията на икономическа разруха и икономически отношения като през Дивия Запад. Шепа хора си поделят съветската промишлена баница - появяват се олигарсите.

Две трети от инвестициите на Беринг восток са в стари, приватизирани съветски предприятия, а една трета - в нови частни фирми, обяснява той. 
Най-големият и най-паметен негов успех е Яндекс, повелителят на руския интернет. Беринг восток инвестира 5 милиона долара в групата, която днес се оценява на над 10 милиарда долара на Нюйоркската фондова борса.

От всички икономически кръгове се чуха множество хвалебствени думи за неговата честност и професионализъм след ареста му, определян като "прекомерна мярка" и резултат от разчистване на сметки.

"Няма по-голям патриот", изтъкна представителят на предприемачите в Кремъл Борис Титов, след като се срещна с Калви в затвора.