Елизавета Пескова, дъщеря на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, работи за крайнодесен френски депутат в Европейския парламент.

Името на Пескова е обявено на сайта на парламента в профила на Емрик Шопрад, член на еврофобската група "Европа на свободата и пряката демокрация" с лидер Найджъл Фараж, един от водещите идеолози на "Брекзит".

В духа на най-добрите традиции на руската аристокрация Лиза Пескова дълго е живяла в Париж, съобщават руски медии.

 

 

Според "Свободна Европа" госпожица Пескова има достъп до срещи при закрити врати и документи на институцията.

Във вътрешната информационна система на парламента има нива на допуск, за които са необходими пароли. Стажантите не би трябвало да имат допуск до най-чувствителната информация, но обикновено те работят заедно с по-старши сътрудници на депутатите, които биха могли да имат такъв допуск. Стажант би могъл да присъства на закрити заседания на парламентарни групи, комисии и други групи в парламента.

Българският евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) каза, че дори Пескова да няма достъп до класифицирана информация в парламента, нейният шеф има. Преди той беше член на крайнодесния френски Национален сбор на Марин Льо Пен, която не крие, че партията й се финансира от Русия.

"Гражданите на ЕС трябва да внимават кого изпращат с гласовете си в Европейския парламент, защото това могат да са хора, които пряко докладват на Москва", каза Ковачев пред Клуб Z.

Шопрад е потвърдил пред "Свободна Европа", че дъщерята на високопоставен представител на Русия е част от екипа:

„Госпожица Пескова е дъщеря на високопоставена личност в Руската федерация, но като студентка тя няма по-малко права от другите младежи да участва в стаж като част от обучението си“, коментира той в имейл, цитиран от медията.

Шопрад: Да, назначена е в офиса ми, но не от мен, а от ЕП

Емрик Шопрад. Снимка Туитър

По-късно Емрик Шопрад потвърди новината и пред Клуб Z.

„Да, Елизавета Пескова е дъщеря на говорителя на Кремъл“, каза той.

И допълни, че тя е стажантка в неговия офис. Но е назначена не от него, а с договор, изготвен от Европарламента. Лиза е назначена като студентка по право, специализирана в изучаването на европейските институции.

Пескова е назначена в кабинета на Шопрад през ноември 2018 г. с три месечен договор, който този месец е бил продължен с още толкова. Вероятно след изтичането на този срок той ще бъде продължен още.

„Г-ца Пескова няма да остане в Европарламента след изтичането на мандата ми“, изтъкна Шопрад.

Той бе категоричен, че дъщерята на "гласа" на Владимир Путин няма достъп до секретна информация, а само до комисии. Т.е. достъпът й е същият като на журналистите, отразяващи работата на Европарламента.

В офиса на Шопрад Лиза Пескова не работи по теми, свързани с Русия, а е изготвяла досие за президентските избори в Сенегал.

Въпросният евродепутат е член на комисиите по външни работи и по сигурност и отбрана. Той учатва в екипа международни наблюдатели на референдума в Крим след анексирането на полуострова от Русия, обявен от Общото събрание на ООН и близо 100 държави за недействителен, отбелязва "Свободна Европа". Според Шопрад референдумът е законен.

Коя е Лиза Пескова

Елизавета Пескова е голямата дъщеря на Дмитрий Песков, твърди руският опозиционен тв канал „Настояшчее время“ („Сегашно време“).

Тя е от първия брак на говорителя на Кремъл с Екатерина Солоцинска, която е внучка и дъщеря на съветски дипломати. Двамата се оженили през 1994 г. и се развели през 2012 г. Известно време Солоцинска оглавявала Руския център за наука и култура в Париж.

Според Фонда за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални Лиза Пескова притежава чрез френското АД SIRIUS 25 на сто от апартамент в Париж, закупен от майка й. По данни на ФБК жилището било придобито за 1,3 милиона евро. 73 на сто от общата стойност били платени от Солоцинска, а останалите 470 000 евро били взети под форматана ипотечен заем от френската дъщерна компания на руската Външнотърговска банка (ВТБ).

Лиза е активен потребител на социалните мрежи и има близо 80 000 последователи в Инстаграм, където обикновено се хвали с луксозния си живот в Москва, Париж и Брюксел.