Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Ведомости" преценява шансовете на Владимир Путин да си върне доверието на хората в Русия, сериозно разклатено след вдигането на възрастта за пенсия миналата година. Това съобщава БТА.

През управлението на Путин рейтингите му спадаха четири пъти и той три пъти успя отново да спечели доверие. Сега обаче ще му е много по-трудно, смятат експерти, участвали в годишната конференция на социологическия център "Левада".

Първият спад се случи през 2000 г. по време на т. нар. "война с олигарсите" в Русия, вторият - през 2004-2005 г. след замяната на редица преференции за гражданите с парични плащания и премахването на изборите за губернатори, третият - през 2011-2013 г., четвъртият - след обявяването на пенсионната реформа, напомня вестникът.

Рейтинговият спад разваля комфорта на Путин, който не може да остане дълго време с ниска подкрепа, коментира политологът Кирил Рогов.

Когато положителните оценки за дейността на президента са над 80 на сто, критиците му са по-скоро маргинална група, а щом подкрепата падне на 60 процента, недоволните пак са малцинство, но вече може и да се включиш в него, обяснява експертът.

Днес няма условия рейтингите на руската власт да растат, заявява пред "Ведомости" директорът на "Левада" Лев Гудков.

Теоретично възможностите според него са две. "Първата - военна авантюра, която да се раздуе до символично противопоставяне, но тя вече няма да постигне ефекта от 2014 г.", казва социологът, припомняйки анексията на украинския полуостров Крим от Москва и действията на проруски сепаратисти в Донбас.

Втората възможност е Кремъл "рязко да промени социалната си политика - не както бе заявено в посланието" на Путин пред парламента в сряда, а да осъществи "реални промени, отговарящи на очакванията сред населението".

Това не може да стане нито чрез смяна на кабинета, нито дори чрез преход на властта, убеден е анализаторът. Днес основните претенции на хората в Русия към властта са предизвикани от поскъпването, осиромашаването на хората и корупцията, сменила страха от война, констатира той.

"Хората не разбират защо трябва проблемите да се решават за сметка на доходите на населението, които и без това намаляват вече шеста поредна година", добавя социологът.

Все повече хора в Русия смятат, че именно Путин носи отговорността за положението в страната, посочва политологът Александър Пожалов.

Пенсионната реформа и неефективните съпътстващи мерки силно разклатиха вярата в социалната държава сред руското население, а образът на външния или вътрешния враг престава да работи. И в близка перспектива не се очертава бързо подобряване на външнополитическата ситуация, което да доведе до вдигане на антируските санкции и демонстративно сключване на "мир със Запада", заключава експертът.

Посланието на Путин към руския парламент от 20 февруари е най-непопулярното от години насам, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

По предварителни данни на агенция "Медиаскоп" словото на президента е било гледано на 5 канала от 5,9 процента жители на Москва - показател на нивото от 2013 г. 

Другите телевизионни предавания с участието на Путин обикновено са по-популярни, отбелязва изданието. Годишната пресконференция на държавния глава през декември събра пред екраните 11,3 на сто от хората в руската столица (64 на сто от телевизионните зрители). Миналогодишната пряка линия с президента бе гледана от 8,3 процента жители на Москва или 54,6 процента от всички, чиито телевизори са работели по това време.

Хората "не очакваха много", а "нямаше и подгряване", обяснява политологът Виталий Бианки.

Колегата му Абас Галямов вижда в резултата проява на общата криза на доверие към властите в Русия, започнала миналата година. "Хората вече не вярват, че Путин е способен на нещо ново, затова не слушат какво ще каже", казва той.

Засега не става дума точно за протестни нагласи, но това е първата стъпка в тази посока - "социалната база на режима ерозира", добавя Галямов.

Ситуацията в Русия ще се развива според това дали ще се изпълнят "социалните очаквания, дадени в посланието" на Путин, смята наблюдателят Михаил Виноградов.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Ето какво пише руският журналист Александър Невзоров : „Народът се събужда от путинската идеологическа наркоза. Годишната пресконференция на Владимир Путин, издържана "в най-добрите традиции на фараоните", на която 99 въпроса се свеждат до един... Иначе всичко беше режисирано прекрасно. "Владетелят" укрепил вярата, че "нашите пирамиди са най-високи в света „ едва ли ще може да лъже народа безкрайно… Само, че народът се събужда дори от наркозата "Кримнаш", и тя вече не работи, обяснява подробно Невзоров. С огромна ярост огромните руски военни кораби, безпричинно атакуваха едни съвсем малки украински съдове. Това е поредното действие на Путин, което отново ни докарва унизителната репутация на неандерталци, на хулигани, този човек още дълго ще трови живота на руснаците и живота на Русия . Красивите кремълски идеологеми, които много дълго време работиха, вече се изчерпаха, казва Невзоров. И дава пример с Приднестровието и президента-крадец на непризнатата от света и измислена Приднестровска република, която Путин напълнил с наемници и терористични боклуци. Колкото до конфликта между Московската и Вселенската патриаршия стана ясно, че самата Руска православна църква всъщност няма автономен статут. Ала през 2019 г. Русия ще остане съвсем без наркоза...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.