Трима местни жители от района, където беше свален малайзийският боинг твърдят, че са видели руски ракетен комплекс "Бук" в деня на трагедията, съобщава радио "Ехото на Москва".

Според разследване на журналисти, които се позовават на източници от ВВС и тримата очевидци независимо един от друг са разказали приблизително една и съща история. Свидетелите заявяват, че екипажът на установката е говорел на чист руски език. Освен това бойците са били облечени в униформи, които не са нито на украинската армия, нито на сепаратистите. Офицер, който е бил в джип, съпровождащ ракетите, също давал заповеди на чист руски.

Разкритията идват в деня, в който холандските власти трябва да съобщят първите резултати от разследването на катастрофата на боинга. Властите обявиха, че в доклада ще бъдат публикувани само факти, станали известни след международното следствие.

Малайзийският самолет е бил свален с ракета "Бук" от сепаратистите и доставена от Русия, съобщава вече няколко пъти агенция УНИАН. Също нееднократно американското разузнаване обяви, че самолетът е бил ударен от ракета изстреляна от района, който е под контрол на руските сепаратисти. Москва отрича вякаква съпричастност към падането на машината. На борда на боинга имаше 298 души и всички те загинаха на 17 юли т.г. при разбиването й на земята.