Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ГЕРБ ще възстанови преференциалното гласуване в качеството им на "единствени мажоритарници" в България. 

И второ - започва процедура по избор на нова Централна избирателна комисия, защото мандатът на настоящата изтича преди европейските избори.

Новините съобщи депутатът от ГЕРБ Георги Марков, а след това ги потвърди лидерът на партията Бойко Борисов, който свика днес ръководството заради Изборния кодекс. 

"Драматургията" на съобщаване си заслужава да бъде описана. След като представители на партийното ръководство на партията начело с премиера се подредиха за изявление пред медиите, последният даде думата на Марков - който алармирал за проблема с гласуваните промени в Изборния кодекс. 

Марков започна с дълга прелюдия, в която бяха съобщени нечуваните - според говорителя - за последните 30 години преход постижения на партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. Обявено бе как България за първи път вече е "една глава над всички останали страни на Балканите", как всички останали се тресат от проблеми, как страната ни е провела най-доброто европредседателство от години - защото никой не чул нищо за австрийското председателство след нашето, нито за румънското, което тече в момента до средата на 2019 г. Марков припомни как Бойко Борисов е събрал лидерите на ЕС и тези на Балканите у нас, срещата с Китай, участието му в конференцията за сигурността в Мюнхен, признанието за него от Сърбия, от Македония и от Гърция...

"Такъв успех България никога не е имала. И не искаме дебатите за Европа и тези успехи да се подменят с проблемите на изборното законодателство", обяви Марков.

Последва обявяването на двете новини - с още "подробности", които медиите бяха призовани "много добре" да отразят. А именно - в партия ГЕРБ "са единствените мажоритарници", защото единствени внесли в Народното събрание законопроект за смяна на избирателната система с напълно мажоритарна след проведения референдум по инициатива на Слави Трифонов.

"Ние сме единствената партия, която се вслуша в гласа на над 2 млн. български избиратели - това да го отразите много добре. Глас народен - глас Божи", заяви депутатът. 

Между другото Марков разкритикува действащата изборна система и с аргумента, че с "ниския праг от 4%" за влизане в парламента управлението е "обречено на коалиции". Прогнозата - при мажоритарен вот ГЕРБ ще има пълно мнозинство, обясни още от мотивите на ГЕРБ Марков. 

По думите на депутата в ГЕРБ смятали, че "дадени веднъж права не трябва да се отнемат" - и това е още една причина да се отмени решението за практическо обезсмисляне на преференциите (което самите ГЕРБ гласуваха в петък и защитаваха до момента като справедливо решение, което не отнема права).

Марков съобщи и решението да започне процедура за избор на нова ЦИК - "да не ни обвинят, че нарушаваме закона и да не ореват ЕС, Съвета на Европа, Африканския съюз, арабските държави и т.н.". Това бе намек към БСП, които обявиха, че започват бойкот на Народното събрание, ако не се преразгледа отмяната на преференциите и ако няма нова ЦИК.

След Марков думата взе Бойко Борисов. Той разказа, че вчера е разговарял с Цветан Цветанов, който му разказал как ГЕРБ били заплашвани, че няма да имат парламентарен кворум - затова се наложило да се вземат спорните решения. 

Веднага след това уточни:

"За съжаление никъде не се отбеляза, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение, ДПС са го подкрепили - точно обратното се говори. Не се акцентира, че не се прие агитация на майчин език, не се прие уседналостта..."

(Предложенията за вдигане на прага на преференциите до обезсмислянето им навсякъде в проекта за промени на Изборния кодекс са внесени от ДПС - б.р.)

Борисов все пак се съгласи, че от БСП имат право в това, че на ЦИК мандатът изтича - и затова е разпоредил да се започне процедура по избор на нов състав.

По думите на лидера на ГЕРБ методологията за "поправяне" на гласуванията по Изборния кодекс може да бъде и чрез приемане на вето, ако президентът Румен Радев го наложи, или с внасяне на нов проект за промени в изборния закон.

По думите на Борисов той е бил "издебнат", докато е в чужбина, за да се правят внушения и манипулации - затова се стигнало до интерпретациите на случилото се с гласуванията на изборните правила. Цветан Цветанов пък бил взел правилни решения, за да се спасява кворумът, но ГЕРБ няма да позволи да се удря по имиджа на партията, стана ясно още от думите му. 

"Когато сме имали нужда от ДПС - те са ни подкрепяли - за данъчни закони, за превъоръжаването на армията, по евроатлантически теми, и аз винаги съм излизал и съм им благодарил. В случая да излиза, че са ни извили ръцете... никога не е имало нищо скрито", каза още Борисов.

"Ако имаме коалиция - всеки да ходи на работа"

Бойко Борисов съобщи още, че утре - вторник - е извикал на среща и коалиционните си партньори от "Обединени патриоти". Тема на разговора ще е как функционира коалицията, защото ако всички ходят на работа в парламента, то казус с това има ли, или няма кворум не би имало: "Ако сме коалиция като коалиция - всички трябва да ходят на работа."

"Тогава няма да е нужно да търсим друга подкрепа. Цветанов е действал правилно, но резултатите са тежък удар по репутацията на ГЕРБ и аз не мога да го допусна", завърши Борисов.

В деня, в който се гласуваше Изборният кодекс - 14 февруари, депутатите от "Атака" не гласуваха въобще по спорните текстове. От ВМРО пък се обявиха от самото начало против текстовете на ДПС за обезсмисляне на преференцията. 

Още преди края на сбирката на ГЕРБ се очакваше ревизия на решенията за изборното законодателство, дошли след подкрепа от ГЕРБ за предложения на ДПС, свързани с практическо обезсмисляне на преференциалното гласуване за всички видове избори - за евродепутати, за парламент и за общински власти. Новият момент - днес Борисов обясни, че за отмяна на преференциите настоявали всъщност от НФСБ. ДПС ги подкрепили. 

През последните дни след гласуването на Изборния кодекс в четвъртък срещу петък вечерта миналата седмица позицията на депутатите на Бойко Борисов е, че отмяна на преференциите няма, опцията за пренареждане на листите остава, а новият завишен праг е по-справедлив. 

БСП обяви след заседание на Националния съвет в неделя, че ще бойкотира работата на Народното събрание и едно от условията на социалистите да се върнат в залата е именно отмяна на осакатяването на преференцията.

Призив за вето от президента Румен Радев дойде и от левицата, и дясната извънпарламентарна опозиция, и от партньора на ГЕРБ във властта ВМРО. Очаква се държавният глава да го наложи, какъвто намек сам направи.

Омбудсманът Мая Манолова пък обяви, че ще сезира Конституционния съд за промените.

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Те това е !!-?

Абе каква е тая партия ? Изобщо партия ли е ? Днес едно утре друго , точно като вожда си !! Книгато е точна ! - не е партия а Шайка.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Ти да не би всичко каквото

Ти да не би всичко каквото правиш, го правиш от раз? Важното е, че се съгласяват и съобразяват с другите когато смятат, че са прави. Когато БСП бяха на власт подобно поведение и съобразаване да си спомняш?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.