Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

У нас изборите вече не са средство за изразяване на волята на народа, а оръжие за поддържане на диктатурата на партиите. Това повеляват новите промени в Изборния кодекс! Гражданите сме просто пионки, които не трябва да имат права, още по-малко – мнение, различно от това на партийния и държавния елит. Лишени сме и от най-малкия начин да наложим волята си.

Не вярвате? Погледнете последните промени в Изборния кодекс, които най-арогантно управляващите от ГЕРБ, ДПС и ПФ приеха набързо, на тъмно и на килограм.

Първо. Според тях гражданите могат да не харесват издигнатите кандидати, могат дори да го покажат, като гласуват за личност на по-задна позиция в листата, но това вече няма да има никакво значение за резултата от изборите. Защото нищо не бива повече да нарушава партийния рахат! Никакви ярки и стойностни личности не бива да препречват взора на нашия “елит”. Той е единствен и неповторим! Естествено, оставили са прага за разместване на листата, но на практика е толкова непреодолим, че е просто прах в очите на хората.

Второ. С последните промени в ИК се реже лентата на цяла нова магистрала за всякакви изборни манипулации. Така например решенията на избирателните комисии няма да могат да бъдат ефективно оборвани. А от досегашния ни печален опит знаем, че точно там се вършат най-големите нарушения в удобна комбинация, че точно там управляващата коалиция навсякъде има мнозинство. Част от тези решения вече изобщо няма да се обжалват във Върховния административен съд, както е досега, а в местните съдилища, които са подвластни на локалните партийни велможи.

Изборите престават да са национална ценност и най-важен акт на демокрацията и се превръщат в досаден риск за добруването на партийния елит. Нещо повече, дори съдът да уважи някоя жалба, тя, представете си, ще се връща в съответната избирателна комисия, която естествено ще препотвърди решението си, този път с обикновено мнозинство. Нали не очаквате представителите на управляващите да ревизират собственото си решение и да обърнат изборите?

Трето. Почти невъзможно ще стане да се докаже фалшификация на вота. Досега имаше по два протокола от гласуването – единият отива в ЦИК, другият остава в съответната секционна комисия. Ако те се различават, това е сигурен знак, че нещо не е наред и е основание за касиране на избора. Сега вече подобно сравнение няма да може да се направи, защото протоколът ще е един и ще отива в ЦИК. Каквото и да му се случи по пътя, ще е без значение. Циничното в случая е, че депутатите изобщо не крият защо приемат подобен текст – защото имало твърде много разминавания в протоколите, които служели за обжалване на изборните резултати. С други думи: “Хора, стига сте ни пречили да фалшифицираме!”

Четвърто. Вече няма нищо чудно в това, че за пореден път депутатите погазват демонстративно закона – няма да изберат нова ЦИК, нито ще направят публичен регистър на избирателите. Нищо че сами ще погазят закона, в който са си записали подобни задължения. Те, законите, важат за нас, гражданите, не и за тия, дето ги пишат!

Пето. Няма новина и в това, че електронното гласуване за пореден път бе отложено – поне за времето, когато човек ще кацне на Марс. С трогателния аргумент, че така се защитава избирателят от всякаква принуда и изкушение да продаде вота си. Все едно сега сме слепи и не виждаме как по три синджира избиратели се водят под строй пред урните. Но изглежда няма проблем, когато рекетът е аналогов, възмутително е да е дигитален! Пък и току-виж се окаже невъзможно да “строяваш” цифрови избиратели!

Шесто! На този фон даже е за предпочитане членовете на избирателните комисии да са неграмотни – новите промени не изискват от тях да имат дори основно образование. Защо им е да могат да четат и да смятат? Те трябва просто да парафират сметката на елита - каквото и когато трябва.

Всичко това показва, че на теория може и да имаме демокрация, но на практика сме в чиста имитация. Гласуващите логично намаляват, доверието в политическата система – също. Защо тогава правим избори? Забранете ги!

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Уважаеми г-н Караджов,

Всичко, което сте написали, е точно. Но не това е най-важното в момента, не там е главната болка на майка България! Изборите, дори и проведени не по най-демократичен начин, както се и очаква, пак са най-добрият инструмент легално да бъдат изринати на политическото бунище предателските партии. Учудващо е, че народът продължава да спи, не се надига, не отваря широко зеници, за да види и осъзнае що е то Русия, а и Турция, да прозре кои са партиите, които работят за чужди национални интереси, преди всичко за руските за сметка на българските, и на изборите да пусне бюлетината си в патриотичната урна. Вие, г-н Караджов, като един от лидерите на демократичната общност, трябва да се включите по-енергично за обединението на патриотичната част на народа ни, и да подкрепите ДП, макар и не до там красива, за да не остане родолюбивата част от българите отново не представена в НС!
 's picture

godo1952

Калин

Моля, избройте страните с електронно и машинно гласуване в Европа, без да спестявате и цифра от фактите. Сутринта проф. Михаил Константинов ги изброи. Докато не ги изброите няма да стане ясно на публиката за какво иде реч. Ще продължавате да манипулирате хората, докато има кой да ви вярва.

"Изборите" отдавна са забранени.

Още от времето на пренасянето на едно множество чували, с които едно мекотело криминално л.йно стана прецедент. А за опита за безкръвен преврат, извършван със съучастието на Хопинкс и Ръбин, от Брекзитания и Тръмпландия съответно, платиха на Герб такива като Грозданов и Кънев.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.