Люис Хамилтън ("Мерцедес") триумфира на Гран при на Италия на пистата "Монца" и отново опита от шампионския вкус на шампанското във Формула 1. Най-важното за британеца е, че се върна в битката за титлата със своя съотборник Нико Розберг, който се нареди втори, а трети е Фелипе Маса ("Уилямс"). Надпреварата бе пореден триумф за "Мерцедес", още повече и болидите на "Уилямс" се задвижват от двигатели на марката с трилъчевата звезда.

В главното индивидуално класиране германецът Розберг води с 238 точки, а Хамилтън е втори с 216. До края остават шест старта и отдавна е ясно, че един от двамата ще ликува с титлата.

На старта на "Монца" Хамилтън имаше лидерската позиция, но потегли зле и бе изпреварен от други трима пилоти, включително Розберг. На 10-ата обиколка обаче Люис вече бе втори и здраво подгони Розберг, който два пъти днес направи една и съща грешка на шикана. Втората се случи на 29-ата обиколка, когато Нико се прости с първото място и до края му остана да се задоволи с втората позиция.

"Ферари" се представи зле на домашното си състезание.
Фернандо Алонсо отпадна в 29-ата обиколка, когато Хамилтън пое водачеството

Състезанието е паметно най-вече за Фелипе Маса, който не се бе качвал на подиума от около година и половина. Бразилецът си проправи пътя до третото място в края на надпреварата. Четвърти остана неговият съотборник Валтери Ботас.