Бившият председател на "Старбъкс" Хауърд Шулц, който превръща магазинче за кафе в световна верига, предизвика хладни и дори враждебни реакции в средите на Демократическата партията, когато обяви, че обмисля дали да се кандидатира за президент през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпреки че до този момент е дарявал около 150 000 долара за кампании на демократи, той разкри, че смята да се кандидатира като независим. Мнозина се тревожат, че подобна перспектива може да отнеме подкрепа от евентуалния кандидат на демократите и да даде на президента Доналд Тръмп втори мандат.

Сред тези, които призовават Шулц да не се кандидатира като независим, са Дейвид Акселрод, който беше съветник на президента Барак Обама, и Тина Подлодоуски, председателка на организация на Демократическата партия в щата Вашингтон, където Шулц живее от десетилетия.

Бившият министър на жилищното строителство и градоустройството Хулиан Кастро, който обяви този месец, че се включва в надпреварата за номинацията на демократите, каза в неделя по Си Ен Ен, че ако Шулц наистина се кандидатира като независим, "това ще даде на Доналд Тръмп най-добрата надежда за преизбиране".

Mилиардерът на 65 години от Сиатъл започна вчера обиколка за популяризиране на най-новата си книга. Той предвижда да посети тази седмица Ню Йорк, Темпи в Аризона, Сиатъл и Сан Франциско, но няма дати за щатите Айова и Ню Хемпшър, които гласуват в началото на надпреварата.

Сенаторката на Калифорния Камала Харис, която наскоро официално обяви кандидатурата си за президент на изборите през 2020 г. от листите на Демократическата партия, също преди това представи своя книга. Новата ѝ книга осигури впечатляващ медиен интерес, от който тя се възползва, за да превърне кандидатурата си национална новина. 

Възможно е Шулц да се опитва да последва нейния модел.

Той е бил споменаван като възможен кандидат много пъти преди това и не е полагал особени усилия да разсее спекулациите за президентските си амбиции. След като се оттегли от "Старбъкс" през юни миналата година той заяви, че бъдещето му може да включва "държавна служба".

На хартия Шулц предлага редица качества, които могат да привлекат избирателите. Израства в общинско жилище в Бруклин, Ню Йорк, и става първият човек в своето семейство, завършил колеж.

Поема ръководството на "Старбъкс", когато компанията продава само кафе на зърна - по онова време тя има 11 обекта и по-малко от 100 души персонал. Превръща я в световен гигант, който сега има почти 30 000 обекта в 78 страни. 

Заема позиция по спорни социални теми. През 2013 г. "Старбъкс" поиска от клиентите да не внасят оръжия в кафенетата след стрелбата в началното училище "Санди Хук", а през 2015 г. Шулц си навлече гняв и присмех, след като призова барманите да пишат "Race Together" върху чашите. Целта му бе да предизвика разговори за напрежението между полицейските стрелби и чернокожи мъже.

Той е дарявал пари за кампаниите на бившия президент Барак Обама, Хилари Клинтън, сенатора от Ню Йорк Чък Шумър, сенаторите от Вашингтон Пати Мъри и Мария Кантуел и други.

Според Шулц президентът създава "хаос" и вреди на бизнеса, като нарече предприетото от Тръмп понижаване на данъците за корпорациите ненужно и безразсъдно и обеща да наеме 10 000 бежанци, когато Тръмп издаде указ, забраняващ влизането в Америка на хора от седем държави с предимно мюсюлманско население.

Някои от възгледите му обаче могат да влязат в сблъсък с Демократичната партия, която се готви да измести Тръмп от власт.

Някои от основните кандидат-президенти като сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън и сенаторката от Калифорния Камала Харис подкрепят достъпно и финансирано от държавата здравеопазване, високи данъци за богатите или безплатно обучение в обществените колежи. 

Шулц категоризира тези и подобни предложения като нереалистични и вместо това набляга на по-либерални идеи като подпомагане на бизнеса и ограничаването на помощите, за да се овладее държавният дълг.

"Тревожа се, че толкова много гласове в Демократическата партия отиват толкова далеч наляво", заяви Шулц пред Си Ен Би Си през юни миналата година. "Питам се как ще платим за всички тези неща като държавното здравеопазване или това хората да очакват, че правителството ще дава работа на всички. Не мисля, че това е реалистично", добави той.

От както съществува противопоставянето между Републиканската и Демократическата партия (около 150 години) малко независими кандидати са оставяли отпечатък по време на избори.

Най-значимо е въздействието на Теодор Рузвелт през 1912 г., когато той участва с партията си "Лосът" ("Bull Moose") и разделя гласовете на републиканците. Рузвелт завършва втори с 27,4 процента от гласовете, докато кандидатът на републиканците и тогавашен президент Хауърд Тафт - 23,2 на сто.Така на власт идва демократът Удроу Уилсън с 41,8 на сто от вота и разрушава републиканската хегемония (Уилсън е едва вторият президент от Демократическата партия).

Последният силен независим кандидат е бизнес магнатът Рос Пъроу със своята Реформистка партия. На изборите през 1992 г. той взима 18,9 процента от гласовете.