По-добре сто приятели по света, отколкото сто рубли в джоба, гласи руска поговорка. Сега тя отново е актуална, тъй като руснаците не вярват на националната си валута. За сигурни се смятат долара и еврото.

Но какво е съотношението между рублата, долара и еврото, скоро няма да се набива на очи. Чрез нов закон руският президент Владимир Путин иска с един удар да промени облика на страната. Светещите в червено и зелено табла с валутните курсове, намиращи се на всеки уличен ъгъл, скоро ще са минало. Мястото им било на бунището на историята.

Нов закон забранява на банките и обменните бюра да окачват табла с валутните курсове извън собствените им помещения. Все още не са оповестени правилата на националната банка, но въпреки това процесът е в ход. Московската Кредитна банка, седма по големина в Русия, вече свали таблото с валутните курсове.

Туристите могат и да си помислят, че става дума за здравословна козметика из градовете – отстраняване на дразнещи очите светлинни табла. Критици обаче съзират в закона поредно посегателство върху свободата.

Кремъл твърди, че чрез закона искал да защити потребителите. Нелегални чейнджбюра мамели гражданите и осъществявали сенчести сделки.

В това отношение политиците имат право. Но защо вместо да забранят нелегалните обменни бюра, забраняват таблата, питат се наблюдатели.

Критици на новия закон са на мнение, че е налице тъмна версия на нещата.

“Табелите с валутните курсове постоянно напомнят на гражданите в цялата страна какво в действителност става с икономиката ни”, пише Георгий Саратов, някогашен политически съветник на Борис Елцин.

Руският автор Олег Козирев е на същата вълна:

“Таблата с обменните курсове са последните независими медии за масово осведомяване, които всеки ден казват истината на всички. Ето защо ги забраниха.”

Това е така, защото оспорваните табла с валутни курсове показват не само повишаване или спад, не само голи цифри, а и икономическото състояние на страната. Дори някои казват:

“По курса на рублата може да се онагледи цялата най-нова история на страната.”

През 1991 г. със заника на Съветския съюз обменните бюра никнеха като гъби. От собствени автобуси търговци на валута продаваха долари и на бележка записваха курсовете. По време на страховитата инфлация в началото на 90-те години на миналия век който беше в състояние, купуваше долари – 6 рубли за долар. Когато през 1998 г. страната беше заплашена от държавен банкрут, местните хора трябваше да броят 30 рубли за долар. Пред ченджбюрата се образуваха опашки, тъй като хората искаха само едно – не рубли, а долари. Е, не само долари, също германски марки, японски йени, все едно.

За рублата и миналата година беше кошмарна. Когато началото на август стана известно, че американците обмислят сурови санкции, рублата се срина драстично. Причината? Стана известно, че САЩ биха могли да отвържат долара от рублата. Вместо 60 рубли за долар, руснаците трябваше да плащат над 70 рубли.

“Не вярвам, че американците ще заложат на тази ядрена опция”, казва експертката по Русия Дария Орлова от германската инвестиционна банка “Дека”. Но и не се очаквало стабилизиране на руската валута: “Заради острия дебат по санкциите за много международни вложители рублата е рискова.”

Според Орлова руското правителство искало да се отърве от омразния долар, при валутния резерв се залагало на златото. При международната търговия предпочитало японската валута и руската рубла.

“Ето защо е важно хората все по-малко да насочват вниманието си към долара. Това е поредна стъпка, за да може финансовата система да е под контрол”, казва банкерът Евгений Коган.

В интернет мнозина руснаци посрещат забраната с ирония:

“Банките да поставят таблата си с валутните курсове зад прозорци, това законът не би го забранил. Или вместо “68 рубли за долар” да изпишат “68 градуса в Берлин”.

На някои обаче не им е до шега. Те гледат на стъпката, като на връщане към съветски времена. Времена, когато политбюро цензузираше вестниците и сваляше публикации. Не прочетеш ли нещо, значи не е било. Само че тогава нямаше интернет.