Канадската компания International Cannabis Corp. ще придобие балканска компания, която държи лицензи за производство на канабис в Македония и България, съобщиха от компанията в края на миналата година.

Официалното прессъобщение до борсата твърди, че регистрираната в Канада Balkan Cannabis Corp. цели да бъде пионер в производството на канабис и коноп в Източна Европа като част от "втората вълна на легализация на канабиса в Европа", съобщава "Дневник".

Balkan Cannabis Corp., основана от черногорци, притежавала 150 000 декара подходяща обработваема площ за производство и преработка на канабис чрез българско дружество, от което държи 50%. Другата половина от акциите били собственост на "известен лидер в българската бизнес общност". Balkan Cannabis планирали да закупят още 150 000 декара през следващите 2 години, но и да започнат работа още в третото тримесечие на 2019 г.

Канада наскоро легализира напълно употребата на канабис както за медицински, така и за рекреационни цели и пазарът там расте по-бързо, отколкото местните производители са способни да произвеждат. Климатът на Балканите е много подходящ за производство на коноп както според специалисти, така и според основателите на Balkan Cannabis Corp. Стеван Тафра и Милорад Божович.

В Македония те няма да имат сериозни проблеми, тъй като от 2016 г. там бе легализирано производството на марихуана за медицински цели. В момента човек може да си вземе без рецепта масло с 0,2% канабиноиди от всяка аптека, а по-високите концентрации изискват рецепта. Марихуаната се ползва по света за третирането на симптомите на десетки заболявания.

В България обаче режимът е далеч по-строг - според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), марихуана/канабис/коноп е вещество от Списък I - "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина". 

Коноп със съдържание на тетрохидроканабинол (основното активно и "напушващо" вещество в марихуаната) под 0,2 тегловни процента може да се произвежда след специално разрешение от министъра на земеделието, храните и горите (чл. 29 от ЗКНВП). Той обаче е употребим само за индустриални цели. 

В добавка чл. 73, ал. 1 от същия закон създава възможност да се произвежда и марихуана с високо съдържание на активни вещества, но само със специално разрешение и само за "медицински, научни и лабораторни изследвания, за образователни цели, както и за поддържане работното състояние на служебните кучета, разкриващи наркотични вещества". Нито една от тези цели не допуска производството на медицински продукти.

А в Balkan Cannabis Corp. дори говорят за евентуален български пазар на производството си, като отбелязват:

"Над 1/3 от българското население е на възраст над 55 години и резултатът е непропорционално много случаи на заболявания на напредналата възраст, включително атрит, а потреблението на медицински канабис и прилагането на продукти, извлечени от коноп, помагат за облекчаване на тези състояния."

От Balkan Cannabis Corp. твърдят, че са нужни 12 млн. канадски долара, или около 8 млн. евро да бъдат инвестирани в България за тази цел. Те изчисляват, че потенциалният пазар на медицински канабис у нас е на стойност 1,63 млрд. долара годишно. Това означава или нереалистични амбиции, или очакване законът в България скоро да бъде променен. 

Призиви за легализиране на употребата на медицинска марихуана в България е имало многократно през последните десетилетия. Отделни депутати дори са се опитвали да инициират дебати по темата, но досега подобен законопроект дори не е стигал до пленарната зала на Народното събрание. В конктретния случай обаче властите отричат да са давани разрешителни на канадската компания.

Във все повече страни от ЕС и по света обаче употребата на канабис се декриминализира, особено за медицински цели.