Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След "Брекзит" българските сезонни работници ще се сблъскат с нови правила. Те трябва да влязат в сила от 2021 г. Британското правителство вече публикува така наречената "Бяла книга" за бъдещето имиграционно законодателство в страната, съобщи бТВ.

Вече четири години поред Снежанка Петрова от мизийското село Крушовица работи на ягодовите полета във Великобритания.

"С парите, които заработвам там, аз мога спокойно зимата да си живея в България", обяснява тя.

Сега за работа на Острова е достатъчно да имаш пари за самолет и лична карта, казва Атанас Чиков, който съветва българи по имиграционните въпроси. В бъдеще може да се окаже, че роднини няма да могат да се установяват при близките си, които са на сезонна работа.

„Идеята на държавата е хората да не се застояват, след "Брекзит" да дойдат да работят за малко и после да си отиват”, пояснява Атанас Чиков.

Изискванията към сезонните работници могат да бъдат преосмислени след 2025 г.

Сънародниците ни ще имат толеранс до края на 2020 г., преди да влязат новите правила. Очаква се сезонните ни работници на Острова  да могат да работят там за година. После няма да могат да работят във Великобритания през следващата една година.

Външният министър посъветва българите да не се бавят с ваденето на международни паспорти.

„Нека да не чакат до последния момента,те ще имат време почти година и половина - две да подадат тези документи, когато изтече срокът да се снабдят”, посъветва министър Екатерина Захариева.

А в Крушовица "Брекзит" притеснява и Снежанка.

„И ние не знаем какво ще се случи след брекзит, дори и нашият работодател не може да ни каже", казва жената. 

Снежанка обаче е категорична, че пак ще кандидатства за работа на Острова, защото парите, които изкарва там, у нас засега нямало кой да й ги даде.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.