Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Висшият съдебен съвет не прие днес чаканото повишение с 10% на всички заплати в системата. Причините обаче са процедурни - предложението за актуализиране на таблицата с възнагражденията се озова в дневния ред, без да е доработено от ресорната бюджетна комисия.

По предложение на представляващия съвета Боян Магдалинчев точката бе върната на комисията "Бюджет и финанси" за още едно работно заседание.

Иначе за повишението пари има, след като този състав на ВСС се разбра с финансовия министър Владислав Горанов през есента. Сега обаче точката ще трябва да се "извърти" по каналния ред и вероятно ще важи със задна дата от 1 януари.

Също днес четирима членове на ВСС - Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламена Цветанова и Светла Бошнакова, внесоха в Пленума предложение за внедряване в цялата съдебна власт на т. нар. система voice-to-text. 

Предложението е да се внедри използването на актуални софтуерни решения, а именно - софтуер за диктовка и автоматично конвертиране на гласовия запис в текст, известен още като „voice to text“, или още „speech-to-text“, съответно и за автоматична анотация на всяко становище, което да улесни работата на съдиите и прокурорите по въвеждане (и публикуване) на техните актове, както и да се позволи бързо възпроизвеждане на речите от съдебните заседания, което ще улесни работата на съдебните секретари, пишат вносителите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.