Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прав е Волен Сидеров. Сега той е на мода. А доскоро беше маргинален политик, предизвикващ по-скоро насмешка. И не само той е на мода. Политическите му събратя из Европа също са все по-актуални. И точат зъби за добро представяне на предстоящите европейски избори.

Популистите из Европа громят ЕС със и без повод, но за сметка на това не се отказват от апетитните евродепутатски места. Но това противоречие е най-малкият ни проблем. По-важното е друго. В един период от историята и други популисти са били на мода. Най-известните от тях са Хитлер и Мусолини. Но подобни на тях политици, макар и не чак толкова зловещи, са били актуални из целия континент, включително в България.

Каква е цената, платена след всичко това - е известно. Европа е разрушена по време на Втората световна война и все още не може да си върне господстващото световно положение, което е имала. В България пък авторитарните популисти трасират пътя на тоталитарните комунисти, дошли на власт след 1944 г. Заради Хитлер Сталин става приемлив съюзник за западните демокрации, като неговото съюзничество си има и цена. Част от нея е и принасянето в жертва на Източна Европа, която на практика пада под съветска власт.

И тогава е имало хора, които са предупреждавали, но те не са били чути. Хубаво е още отсега да е ясно какви рискове крие новата политическа мода, извела на преден план Сидеров и останалите:

- Ако те определят политиката на своите държави, то европейското бъдеще ще затъне в блатото на националистическото минало. А единственият успешен път пред Европа е европейските държави да притъпят малко националното говорене и националните интереси в името на общия европейски интерес за мир и просперитет.

- Винаги е опасно да се дава власт на хора, които неведнъж са демонстрирали презрение към демократичните правила и омраза към едно или друго малцинство. Това е най-сигурният път към политическа и икономическа нестабилност. Има много ирония във факта, че днешната политическа стабилност на Бойко Борисов се крепи точно от същите тези националисти.

- Съвсем наскоро едни популисти бяха много модерни във Великобритания и дори победиха на референдум. Какво се случи после - знаем всички.

- Съмненията, че Сидеров и европейските му събратя обслужват Русия и дори че са директно финансирани от Москва, са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегнати с лека ръка. Въпросът кой има интерес от разпадането или поне от отслабването на ЕС има изключително лесен отговор, за който могат да се досетят и най-неизкушените от политиката. А какво се случва, когато Москва реализира своите апетити към Европа, ние, българите и всички източноевропейци, знаем най-добре.

При всичките си недостатъци ЕС е най-голямото политическо достижение на Европа в цялата й хилядолетна история. Доскоро именно това твърдение беше актуалната политическа мода. Сега то стана малко демоде, което хвърли във възторг Сидеров и подобните нему. Сигурно е, че ЕС отново ще се върне на мода. Въпросът е обаче какво ще се случи дотогава. И с какви точно последици ще трябва да се справяме, след като сегашната политическа мода отмине.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ай стига глупости бе, Сидеров

Ай стига глупости бе, Сидеров бил на мода ! Къде ? В мокрите си сънища. Току що съобщиха по ТВ ЕВропа, че цялата им патриотска сбирщина и един мандат май няма да спечели на евроизборите. Сидеров не е на мода, а е за болница с кукувички по стените и решетки на коридорите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.