Френският президент Еманюел Макрон ще публикува в понеделник писмо до сънародниците си, за да ги призове да участват в големия национален дебат за излизането от кризата с "жълтите жилетки", които от два месеца подлагат на натиск правителството, предаде Франс прес.

Макрон "ще намери думите, сигурен съм, за да направи така, че диалогът да се поднови по време на този невиждан във френската история дебат", заяви днес френският министър за връзки с парламента Марк Фено.

Президентът обеща този дебат още в началото на декември в допълнение на мерките, обявени от него в отговор на исканията на "жълтите жилетки" и засягащи покупателната способност на французите, припомня БТА.

В писмото до сънародниците си Макрон има намерение да ги покани да използват тази възможност за диалог. Той ще посети във вторник Нормандия, за да постави началото на дебата.

Утре се очаква френският премиер Едуар Филип да даде подробности за начина на протичане на дискусиите.

"Жълти жилетки" обаче се обявиха срещу идеята и казаха, че "дебатът е на улицата, а не се води в зала или в интернет".

Четири теми засега са избрани за дебата - покупателната способност, фискалната политика, демокрацията и околната среда. От дебата са изключени теми като абортите, на смъртното наказание и на брака на хомосексуалните двойки.