Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата задържани свидетели по делото КТБ. Те са задържани за пране на 2,5 млн. лв. чрез схема за коледни бонуси по поръчка на директора на банката Цветан Василев, съобщи БНТ. Има още двама обвинени, единият от тях обявен за общонационално издирване, а другият не е арестуван по здравословни причини.

Часове преди заседанието адвокат Константин Симеонов, защитник на банкера Цветан Василев, обвини специалните звена на съда и прокуратурата в репресия и незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода.

"Призовавам представители на всички медии да присъстват и да отразят  пред обществото този казус, т.к.  чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в Специализираната прокуратура и Специализирания съд.", написа адвокат Симеонов.

Повече от 6 часа продължи в събота заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на петимата задържани.

Сред обвинените са финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров, изпълнителният директор на "Фина-Ц" Иван Стойков, охранителят на Цветан Василев - Васил Шуманов и още две лица.

Според прокуратурата те получили от бившия шеф на КТБ 2,5 млн. лв. под формата на коледни бонуси, разпределени в торбички за подаръци, след което изпраните пари върнали обратно на Василев.
 

"По делото са налични доказателства, разходни касови ордери, с дата 18.12.2013-а, по които е назначена комплексна графологична експертиза. Видно от заключенията на същите обвиняемите лица - категорично са подписали ордерите и са получили сумата от порядъка на 250 000 до 400 000 лв.", заяви прокурор Сийка Милева.

Според защита обаче обвиняемият не е знаел, че разписва касови ордери.

"Моят подзащитен му е бил охрана. Обвинен е затова, че е взел присвоени пари и той е знаел тази работа, при положение, че доказателствата по делото е видно, че нито е разписвал касови ордери, нито е получавал такива пари.", заяви адвокат Емил Милев.

Според Специализирания съд има достатъчно доказателства, че обвинените са извършили престъпление, за което се налага от 3 до 12 години лишаване от свобода и ги остави за постоянно в ареста.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

САМО СЕ ПИТАМ:

за гафа на БТВ - прочели в новините присъдата ЕДИН ЧАС преди съдията да я обяви в съдебната зала... Кога ще ни информирате... Щото ТВ-тата при ареста на кметиците и ТОНИ ШАЙКАТА - регулировчик на движението пред Съдебната палата още не сме го забравили. А междувременно - Прасчо затвори и последната фабрика на Булгартабак Холздинг в Благоевград.. Хвала на такзиви приватизатори и кадри на КТБ!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.