СИМОНА РУСЕВА

След емоционална реч на Обама в Талин, в която Путин бе призован да изостави мечтите си за възкресяване на Русия от времето на царете, и в навечерието на срещата на върха на НАТО утре в Уелс руският президент отново изненада света.

Неговото послание е, че до петък, 5 септември, било възможно да се договори с Украйна слагане край на конфликта, а руските сепаратисти да спрат настъплението си. 

Изненадващата новина предаде от Улан Батор РИА Новости. Путин пристигна днес на визита в Монголия. Неговият план за Украйна е от 7 гочки:

1. Двустранно прекратяване на бойните действия. Проруските сепаратисти прекратяват офанзивата си в Донецк и Луганск.

2. Изтегляне на украинската армия от Източна Украйна

3. Международен контрол от чужди наблюдатели

4. Никакви въздушни нападения

5. Размяна на пленници

6. Изграждане на хуманитарни коридори за бежанците и доставка на хуманитарна помощ за населението в кризисния район

7. Възстановяване на инфраструктурата

Путин обявил също, че възгледите му се приближавали до тези на украинския президент Петро Порошенко.

Сепаратистите реагираха положително на изявлението на Путин. Формированието “Народна отбрана” е готово да прекрати сраженията, ако украинските правителстевни сили се оттеглят, обяви в Донецк сепаратисткият водач Мирослав Руденко. Според него размяната на пленници можело да се договори на предстоящата среща на контактната група.

В нея са представени Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Предвидена е среща в петък в Минск.

По-рано днес официален Киев оповести, че с Кремъл е договорено трайно примирие. Говорител на Путин потвърди, че преди полета си за Улан Батор руският президент и украинският му колега са разговаряли по телефона. Той обаче отрече да е имало споразумение. Русия не можела да се договаря, тъй като не била страна в конфликта. Имало обаче сближаване на позициите.

Киев коригира съобщението си, договорен бил “режим на временно прекратяване на огъня”.

Часове по-късно дойде вестта за плана на Путин от 7 точки.