СИМОНА РУСЕВА

Хвърлени невинни зад решетки, след 30 години двмата полубратя Хенри Лий Макколъм (50 г. )  и Лион Браун (46) са на свобода, съобщи днес Би Би Си нюз.

През септември 1983 г. в Ред Спрингс, щата Северна Каролина, е открит трупът на 11-годишната Сабрина Буи. Тя е била брутално изнасилена и умъртвена.

Задържани за зловещото престъпление са двамта полубратя Хенри (19 г.) и Лион (15 г.), родени от една майка и двама бащи. И двамата са с умствена изостаналост.

Първият разпит трае 5 часа в осъствието на адвокат. Изтощените младежи решават да признаят престъпление, което не са извършили. Те вярват, че само така ще се отправят към дома. Полагат подписи под протокола за разпит и тръгват към вратата. Те изобщо не подозират, че са подписали собствената си смъртна присъда.

Незабавно ги отвеждат с белезници зад решетки.

Пред съда двамата братя се отричат от показанията си и през сълзи разказват защо са подписали протокола. Съдът остава глух. Липсват и доказателства, че точно те са престъпниците.

През 1984 г. е произнесана двойна смъртна присъда. За щастие, поради непрестанни обжалвания на адвокатите им най-тежкото наказание не е изпълнено. За нещастие, полубратята прекарват невинни 30 години зад решетки.

Обратът настъпва през 2010 г. ДНК проба доказва, че истинският убиец на невръстната Сабрина е Р. А., вече на 74 години. Неговото жилище е било в близост до местопрестъплението. Той е бил задържан за подобно изнасилване и убийство, но на друга жертва, извършено месец по-рано. Едва през 2010 г. става ясно, че точно той е убиецът и на 11-годишната Сабрина. 

Оправдателната си присъда полубратята Макколъм и Браун са чули вчера.

Близките на двамата братя ликуват след оправдаването им.

“Ужасно е, че нашата правосъдна система допусна две умствено изостанали деца да бъдат тикнати в затвор – за престъпление, с което те нямат нищо общо и са били принудени 30 години да понасят страдания. Няма думи, с които да се изрази какво са преживели тези мъже и колко много са загубили”, заявява за Би Би Си адвокатът Кен Роуз.

Дори обезщетението, което вероятно ще е милиони долара за всекиго от двамата, няма да върне на Макколъм и Браун ограбените от американската Темида три десетилетия от живота им.