Федерални прокурори на САЩ повдигнаха ново обвинение срещу Пол Манафорт, бившият мениджър на президентската кампания на Тръмп, предаде "Ройтерс". 

Оказа се, че е споделял анкетни данни за нагласата на избирателите преди изборите през 2016 г. на бизнесмена Константин Килимник, когото специалният прокурор Робърт Мълър подозира, че поддържа близки контакти с руските тайни служби.

Тази информация бе публикувана във вторник от съдебни документи, представени от защитата на Манафорт.   

Адвокатите на обвинения са се опитали да затъмнят изобличаващите данни, но журналисти на "Вокс" и "Гардиън" успяха да ги възстановят и публикуват в "Туитър".

В процеса на делото много малко детайлите бяха разпространени извън съдебната зала, където адвокатите на Манафорт и екипът на Мълър спорят дали обвиняемият е извършил нарушение, като е излъгал при подписването на споразумението за съдействие през септември.

През декември Мълър обвини Манафорт в "множество очевидни лъжи" по пет направления, сред които бяха отношенията му с Килимник и контактите с представители на администрацията на Тръмп през 2018 г.

Близките връзки на Манафорт с Русия дават надежда на Демократическата партия, че Мълър ще успее да открие по-съществена връзка между оста Русия - Манафорт - Тръмп, която би могла да доведе до импийчмънт на президента на САЩ.

Пол Манафорт е разследван за извършване на банкови измами и за укриване на данъци.

Екипът му отказа да коментира пред Ройтерс новите разкрития.