Румънското правителство няма да се притесни да изложи на показ междуособиците сред управниците на страната пред широката европейска публика, пише „Политико“.

Това може да проличи още утре, на първия Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, който ще се проведе под ръководството на Букурещ. Северната ни съседка пое на 1 януари председателството на ЕС за срок от половин година.

Последният пример е поредното противопоставяне между президента Клаус Йоханис, който е от Европейската народна партия (ЕНП) и премиерката социалдемократка Виорика Дънчила. Държавният глава представлява Румъния на срещите на Европейския съвет в резултат на решение на съдебно тълкувание на конституцията от 2012 г. Сега обаче Дънчила смята, че докато страната оглавява ЕС, тя трябва да я представлява на тези срещи с цел улесняването на съгласуването на институциите.

Бернд Фабрициус – германският правителствен комисар за малцинствата, който е роден в Румъния, намекна, че Йоханис е уважавана фигура и трябва да присъства на тези форуми. Той е от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) – част от управляващата в Германия коалиция.

Тези думи разгневиха румънския външен министър Теодор Мелешкану. Той заяви през уикенда, че Фабрициус „не разполага с институционалното качество, за да отсъжда“.

Миналата седмица висш представител на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) обвини посланичката на ЕС Анджела Кристя за „изцяло изкривения“ поглед на Еврокомисията за страната.

Обвиненията бяха в отговор на думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че „вътрешнополитическите кавги в Румъния са сигнал, че страната може да не изглежда като едно цяло на европейската сцена“.

Критиките бяха отправени в интервю за германския вестник „Велт ам зонтаг“ в последните дни на 2018 г.

„Интервюто е отчело техническата подготовка на председателството. Юнкер многократно е изразявал любовта си към Румъния и румънците, а преди две години призова за заличаване на разделението Изток-Запад в ЕС“, заяви днес в Брюксел говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Според него председателят на ЕК е настроен приятелски към Румъния. Последва въпросът в коя част на „скалата на доброжелателността“ на Юнкер е терминът „приятелски“, а Схинас увери, че е в горната.

Същевременно в програмата на посещението на Юнкер са настъпили някои промени, отбелязва „Политико“. На 10 и 11 януари там ще бъде Колегиумът на комисарите. Това е рутинна визита в страна, председател на ЕС.

По план Юнкер трябва да даде съвместна пресконференция с президента Клаус Йоханис. Според последната версия на изготвената от домакините програма обаче пресконференцията ще бъде с премиерката Виорика Дънчила. А съвместната проява на Юнкер с Йоханис е понижена в „изявления пред медиите“.

За капак Ливиу Драгня – лидер на управляващата СДП и председател на Камарата на депутатите, е завел дело срещу Еврокомисията, пише в. „Зиаре“, цитиран от „Политико“. Делото е срещу ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите. Причина са обвинения от страна на институцията в злоупотреба с еврофондове срещу компания, свързана с Драгня.

Изобщо, очакват се доста сблъсъци между управниците в Букурещ и ЕС по време на румънското председателство, смятат анализатори.